Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin ekonomisi ve Çin’de artan virüs vakaları gelişmekte olan piyasalar etkiliyor

Bazı piyasa katılımcılarına göre, Çin’e ilişkin artan yatırımcı endişeleri ve genişleyen aşılama farklılıkları, gelişmekte olan piyasa varlıkları üzerinde gelişmiş emsallerine…

Çin ekonomisi ve Çin’de artan virüs vakaları gelişmekte olan piyasalar etkiliyor

Bazı piyasa katılımcılarına göre, Çin’e ilişkin artan yatırımcı endişeleri ve genişleyen aşılama farklılıkları, gelişmekte olan piyasa varlıkları üzerinde gelişmiş emsallerine göre baskıyı koruyacak.

Çin’in ekonomisinin yavaşladığı bir dönemde teknoloji sektörünü etkilemesi, gelişmekte olan pazar hisselerinin küresel bir göstergesini gelişmiş pazar emsallerine karşı 17 yıllık göreceli bir dibe itmeye neden oldu. Koronavirüs varyantlarının yayılması da, gelişmekte olan ülkelerde aşı sunumlarının Kuzey Amerika ve Avrupa gibi ülkelerde geri kalmasıyla birlikte ağırlaştı.

ABD ve Avrupa hisse senedi piyasalarının, gelişmiş ekonomilerin toparlanması, seyahatlerin devam etmesi ve aşıların sürü bağışıklığına yaklaşması nedeniyle daha iyi performansa devam etmesi bekleniyor.

Morgan Stanley’nin baş çapraz varlık stratejisti Andrew Sheets, “Yılın geri kalanında gelişmiş piyasaların daha iyi performanslarımı öngörüyoruz,” dedi. “Gelişmekte olan piyasalar Covid’den daha fazla baskı altında ve daha düşük aşılama oranları göz önüne alındığında yeni varyantlar etrafında daha fazla belirsizlikle karşı karşıya.”

MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi -ağırlığının yaklaşık üçte biri Çin hisseleri- geçen hafta için kısa bir süre için negatif bölgeye düşerken, MSCI Dünya Gelişmiş Piyasa Hisse Senetleri Endeksi yaklaşık %15 yükseldi.

MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Döviz Endeksi Haziran ayındaki rekordan %1’den fazla düşerken, ABD doları gelişmekte olan ülkeler için geleneksel bir engel oluşturacak şekilde yükseldi.

Hızlı Geri Dönüş

Gelişmekte olan piyasalara yönelik ekşi yaklaşım, 2020’nin kapanış aylarında ve bu yılın başında büyüme performası hakim olduktan sonra geliyor. Yatırımcılar, Çin’in salgından geri gelen ilk büyük ekonomi olmasının ardından reflasyon ticareti olarak adlandırılan ticarette ekonomik açıdan hassas hisse senetlerine yöneldi.

Şimdi Çin, eşitsizliği artırmak, finansal riski artırmak ve hükümetin otoritesine meydan okumak için suçladığı özel teşebbüse kıskaç yaparken bir çeşit parya dışlanan haline geldi. Bu arada, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, riskler arttıkça analistleri ekonomik büyüme tahminlerini düşürmeye sevk eden kendi delta varyantı salgınına maruz kalmakta.

Son derece bulaşıcı varyant, sadece iki hafta içinde Çin’in 32 eyaletinin neredeyse yarısına yayıldı. En az 46 şehir, sakinlerine zorunlu olmadıkça seyahat etmekten kaçınmalarını tavsiye etti.

JPMorgan Asset Management küresel çoklu varlık stratejisti Patrik Schowitz, “Bir süredir gelişmekte olan piyasalarda nötr önerideyiz ve büyük ölçüde sıkı politika ve Çin’deki azalan ivmenin bir karışımından hareket ediyoruz,” dedi. “Son Covid gelişmeleri dikkatimizi çekiyor ve gelişmekte olan piyasalar için genel görünümü daha da gölgeliyor.”

Yine de, yatırımcılar gelişmekte olan piyasaları tamamen terk etmiyorlar, özellikle Çin’in büyük ve likit pazarının önemi göz önüne alındığında. Ülkenin kriteri CSI 300 Endeksi Pazartesi günü %2,7’ye kadar yükselerek Mayıs ayından bu yana en fazla yükseliş gösteren endeks oldu. Traderlar geçen hafta Çin borsasında işlem gören fonlara net 975 milyon dolar yığdı. Bu rakam Bloomberg tarafından izlenen diğer tüm gelişmekte olan ülkelerin toplamından daha fazla.

Aşı Erişimi

Uluslararası Para Fonu geçen ayın sonlarında yaptığı uyarıda, aşılara eşit olmayan erişimin gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler arasındaki toparlanma uçurumunu daha da genişleteceği konusunda uyardı. Gelişmekte olan piyasa ekonomileri için büyüme tahminini %6,7’den %6,3’e düşürürken, gelişmiş ekonomiler için tahminleri 0,5 puan artırarak %5,6’ya yükseltti.

Tam aşılanmış nüfusun yüzdesi ABD ve Avrupa Birliği için yaklaşık %50’ye yükselirken, Brezilya için yaklaşık %20, Hindistan ve Endonezya için %8 ve Filipinler için sadece %4.

Allianz Global Investors ile çok varlıklı Asya Pasifik başkanı Zijian Yang, aşıların erişilebilirliğinin ülkeler arasında yeniden açılma hızı üzerinde doğrudan bir etkisi olduğunu ve yatırımcılar için önemli bir konu olduğunu söyledi.

“İleride, virüsün yeni varyantları gibi bilinmeyen unsurlara karşı bakış, hangi ülkelerin nüfuslarını mümkün olduğunca erken aşılayabileceklerine dayanıyor.” dedi. “Bu açıdan bakıldığında, gelişmiş piyasalar şu anda gelişmekte olan pazarlardan gerçekten daha iyi performans gösteriyor.”

Bloomberg

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler