Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Biden: ‘‘Altyapı Paketinde Anlaştık’’

Başkan Joe Biden, Demokrat ve Cumhuriyetçiler arasında uzun süredir tartışılan altyapı paketi konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı. Biden, ülkede otoyolların ve…

Biden: ‘‘Altyapı Paketinde Anlaştık’’

Başkan Joe Biden, Demokrat ve Cumhuriyetçiler arasında uzun süredir tartışılan altyapı paketi konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Biden, ülkede otoyolların ve köprülerin, sekiz yıllık süreçte yenilenmesini sağlayacak 1,2 trilyon dolarlık tasarının mimarı olan Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörlerle birlikte gazetecilerin karşısına çıktı. Biden açıklamadan hemen önce paketi müzakere etmek için 21 Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörden oluşan bir grubu Beyaz Saray’da ağırlamıştı.

Biden, bu görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında ‘‘Birlikte hareket etmeye karar verince ülkemizin yapamayacağı şey yok. Bugün bunun örneklerinden birini yaşadık’’ dedi.

Biden, Beyaz Saray’da daha büyük bir grubu temsilen beş Demokrat ve beş Cumhuriyetçi senatörün katılımıyla milyonlarca ek istihdam oluşturacak ve ABD altyapısını modernize edecek plan üzerinde uzlaşma sağladıklarını kaydetti.

Altyapı konusunun ABD kongresinde Cumhuriyetçi ve Demokratlar’ın her zaman mutabık kaldığı bir konu olduğunu belirten Biden yine de uzun süredir ülkenin ihtiyaç duyduğu büyük bir altyapı planı üzerinde anlaşma sağlanamamış olduğunu kaydetti.

Biden, bugün varılan anlaşma sonucunda yapılacak yatırımların aslında geç kalmış olduğunu ve bugüne kadar çoktan yapılmış olması gerektiğini söyledi.

Biden, anlaşmanın Amerikalılar’ı iyi maaşlı işlere sokacağını, yolları ve köprüleri onaracağını, tüm Amerikalılar’ın evlerine yüksek hızlı internet getireceğini, internet hizmetinin maliyetini azaltacağını, Amerikalılar arasındaki dijital uçurumu kapatacağını, ülkenin su tesisatında kurşun içeren boruların tamamını yenileyeceğini, elektrik tesisatını daha verimli ve dirençli hale getireceğini kaydetti.

Biden, paketin ABD tarihindeki en büyük toplu taşıma yatırımını ve demiryolu işletmesi Amtrak’ın kurulmasından bu yana en büyük yatırımları içerdiğini belirtti.

‘‘400 bin doların altında kazananların vergileri artmayacak’’

Paketle ilgili ana tartışma konularının başında paketin bütçesinin nasıl karşılanacağı sorunu geliyordu. Biden basın toplantısında bütün bunların yılda 400 bin doların altında kazananların vergilerini arttırmadan yapılacağının altını çizdi. Biden, yakıt vergisi artışı olmayacağını veya elektrikli araçlara da vergi konulmayacağını bildirdi.

ABD Başkanı, pakete kaynak oluştururken iş dünyasına konulan vergileri arttırmak istiyor, ancak Cumhuriyetçiler eski Başkan Donald Trump döneminde azaltılan bu vergileri yeniden arttırmayı tercih etmiyor.

Biden’ın hedefi başından beri altyapı paketini yılda 400 bin doların altında geliri olanların vergilerini arttırmadan hayata geçirmekti.

Cumhuriyetçiler ise yakıt vergilerinin enflasyonla artmasını istiyor, ancak Biden buna Amerikalı sürücülere oluşturacağı maliyet yüzünden karşı çıkıyordu.

‘‘İki taraf da her istediğini alamadı’’

İki tarafın da anlaşmada istedikleri her şeyi alamadıklarını belirten Biden, ‘‘Bu da ödün vermek demek ve bu demokrasinin kalbi olan uzlaşıyı yansıtıyor’’ diye konuştu.

Üzerinde uzlaşılan altyapı paketindeki maddelerin ekonomi programının yalnızca yarısını oluşturduğunu belirten Biden, diğer yarısını ise Aile Teşvik Paketi’nin oluşturduğunu, buna çocuk bakımı, eğitim, temiz enerji, vergi kesintileri gibi konuların girdiğini kaydetti.

Hedefinin fiziksel altyapı ve insani altyapı çalışmalarını birlikte yürütmek olduğunu kaydeden Biden, ‘‘Bugün sadece fiziksel altyapı üstünde uzlaşı sağladık. Ancak her ikisi de masama gelmeden durmayacağım’’ dedi.

Biden daha önce 2,3 trilyon dolarlık bir paket önerisinde bulunmuş daha sonra paketin bölünmüş durumdaki Senato’dan geçebilmesi amacıyla Cumhuriyetçiler’in desteğini alabilmek için bütçesini 1,7 trilyon dolara çekmişti.

Demokratlar ‘iki aşamalı süreci’ değerlendiriyor

Demokrat liderler iki aşamalı süreci de değerlendiriyor. Bu süreç önce partiler üstü uzlaşı sağlanan anlaşmanın Temmuz ayında oylanması, daha sonra ise Demokratlar’ın nerdeyse 6 trilyon dolarlık geniş kapsamlı paketi için Senato’da Cumhuriyetçiler’in desteği olmaksızın ilerlenmesini içeriyor.

Demokratlar’ın Cumhuriyetçiler’le varılan anlaşmadan daha geniş kapsamlı bir diğer tasarıyı bütçe uzlaşma sürecinden geçirmesi gerekiyor; bu da Biden’ın önceliklerini çoğunluğun oylarıyla geçirmesini ve Cumhuriyetçiler’in Senato’daki 60 oy engeline takılmamasını sağlayacak. Bu durum paketle ilgili bir dizi oylama yapılacağı ve sürecin sonbahara kadar uzayabileceği anlamına geliyor.

VoA

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler