Sosyal Medya

Gündem

Barış Yarkadaş’tan tüyo:  TCMB yüklü faiz indirimine hazırlanıyor

KORKUSUZ yazarı ve siyaset uzmanı Barış Yarkadaş 29 Kasım tarihli “AKP’nin yarattığı sefalet artık gizlenemiyor” başlıklı makalesinde politikanın yanında TCMB…

Barış Yarkadaş’tan tüyo:  TCMB yüklü faiz indirimine hazırlanıyor

KORKUSUZ yazarı ve siyaset uzmanı Barış Yarkadaş 29 Kasım tarihli “AKP’nin yarattığı sefalet artık gizlenemiyor” başlıklı makalesinde politikanın yanında TCMB para politikası hakkında “içerden edindiği” haberi de paylaştı:  TCMB Erdoğan’ın direktifi doğrultusunda Aralık ve sonrasında da faiz indirimlerini sürdürecek.

Makaleden öne çıkan kesit aşağıda:

“Faizi 2 puan daha indirecekler

AKP iktidarı bir yandan faizi indirip TL’nin değerini düşürüyor, bir yandan ise kendi tabanına “dış güçler’’ masalını anlatmaya devam ediyor. Faiz inince TL’nin değeri düşüyor ve dolar yükselişe geçiyorsa; üstelik bu politika her seferinde aynı sonucu veriyorsa; “dış güçler” bu işin neresinde?

 

 

 

YIKIMA DEVAM!

 

AKP iktidarı, hepimizin gözü önünde gerçekleştirdiği ekonomik ve sosyal yıkım politikasını, bilerek ve isteyerek sürdürüyor. Üstelik, bu politikada kararlı olduklarını, bizzat AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklıyor. “Faizler inecek’’ diyerek kararlı olduğunu da gösteriyor. Kısacası; AKP iktidarı, TL’nin değer kaybetmesini istiyor. Kafalarındaki kurguya göre; TL değer kaybederse, yabancı yatırımcı Türkiye’ye akın edermiş… Döviz bollaşırsa, ihracat artarmış vs… vs…

 

TEHLİKE GEÇMEDİ

 

Bu saçma teoriyi önümüzdeki ay da pratiğe geçirecekler. Aldığım duyumlara göre, Merkez Bankası önümüzdeki ay faizleri 1 değil; 2 puan daha indirerek, 13 seviyesine çekecek. Tabii bu gerçekleşirse, bankada üç beş kuruşu olan yerli mevduat sahipleri de dövize hücum edecek. Ve dolar belki bu kez; 15 TL seviyesine çıkacak. Kim bilir; üstü bile olabilir… Ki; AKP’nin istediği de bu zaten…

 

TL, TARİHTEN SİLİNİYOR

 

Türk bankalarındaki TL ve döviz cinsindeki mevduatın yüzde 61’i dolar ve euro olarak tutuluyor. Bu oran, geçen ay yüzde 57 idi. Merkez Bankası’nın faizi indireceği anlaşılınca, yüzde 4 oranındaki TL de dövize çevrildi. Yani; küçük mevduat sahibi kişiler, parasını koruyabilmek için dolar ya da euro aldı. Bu oran, yeni bir faiz indirimiyle birlikte daha da artacak. Kısacası; Türk Lirası, Türkiye’de geçer akçe olmaktan çıkacak. TL’nin hiçbir değeri kalmayacak. Kimse Türk Lirası kullanmak istemeyecek. TL’de değerli tek şey; üstündeki Atatürk fotoğrafı olacak.

 

Söyler misiniz? “Yerli ve milli” olmak bu mudur?

 

Prof Şahap Kavcıoğlu ve BDKK’yla toplanan bazı bankacılar da ardından TCMB’den “tek haneli faizlere hazır olun” mesajı aldıklarını öne sürmüşlerdi.

Enflasyon yükselirken, TCMB’nin faizleri sürekli indirmesi, kredi hacmini belki artırarak ekonomiye sınırlı bir destek verebilir, ama bedeli önlenemez bir dövize kaçış olur.

 

Yazarımız, bankacılık uzmanı Erol Taşdelen, bankalarda döviz mevduatın toplamın %60’na eriştiği hesaplarken, şu yorumu da yapmıştı:

 

“Vatandaşın Bankalardaki mevduatının USD karşılığı toplam 267,2 milyar USD; bunun 162 milyar USD’lık kısmı döviz olarak duruyor. Dolarizasyonda sorunda burada zaten. “Kur yükselir Vatandaş TL’ye döner” teorisi çökmüş durumda. Değer kaybeden TL’ye kimsenin yüzüne bakmadığı gibi dolarizasyonunu giderek arttığı görülüyor. Vatandaş ilk defa piyasayı ters köşe yaptı. Geçmiş krizlerde dayak yiye yiye vatandaş da öğrendi. Çaresizlik insanlara çözüm dayatıyor. Vatandaş dolarizasyon felan anlamaz parasının değerini koruma derdine düştü aslında.

Cüneyt Akman: İstibdat rejimi ve kur şoku: İlişkiler-çelişkiler

 

Çetin Ünsalan Yazdı: Mesele faiz mi?

 

Financial Times: Türkiye’deki kur krizi Erdoğan’ın eseri

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler