Sosyal Medya

Gündem

Bankacılık Sektörü Ekim 2021 Net Karı Güçlü Geldi

Son çeyreğe güçlü başlangıç. Türk Bankacılık Sektörü Ekim ayında TL 9.1 milyarlık bir net kar açıklayarak karını aylık bazda %7…

Bankacılık Sektörü Ekim 2021 Net Karı Güçlü Geldi

Son çeyreğe güçlü başlangıç. Türk Bankacılık Sektörü Ekim ayında TL 9.1 milyarlık bir net kar açıklayarak karını aylık bazda %7 artırdı. Yıl başından bu yana sektörün net karı ise TL 66 milyara ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre %32 yükseliş gösterdi. Sektörün aylık öz kaynak karlılığı yaklaşık 90 baz puan genişleyerek Ekim ayında %16.6 seviyesine ulaştı. Karlılıktaki iyileşmenin ana nedeni süregelen faiz indirimlerinin spred ve marjlara olumlu yansımasının gözle görülür biçimde ortaya çıkması olduğu söylenebilir. Özellikle kamu bankalarının yıl başından beri devam eden düşük karlılık görünümünün tersine çevrilmesi ve kalkınma bankalarının Ekim ayı karlılığının güçlü seyri Ekim net karını olumlu etkilemişe benziyor.

Özel bankaların da ana faaliyet gelirleri güç kazanırken karşılık giderlerindeki artış kar momentumunu bir miktar düşürdü. Burada mevzuatın getirdiği takibe atılan kredilerin bir kısmının 90 gün yerine 180 gün olarak tanımlanabilme esnekliğinin Ekim başında son bulmasının önemli rolü bulunuyor. Bankacılık sisteminin ortalama sermaye yeterlilik oranı ise Ekim ayında %17.3 gibi yüksek bir düzeyde bulunmaya devam etti. Sektör için son çeyrekte kuvvetli bri karlılık beklendiği için Ekim ayı karının güçlenmesi aslında piyasalar için çok da sürpriz olmayacaktır. Veri kuvvetli ancak Kasım ayında hızlanan TL’de zayıflama süreci sektöre yönelik algıyı bir miktar bozmuş durumda.

İş Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler