Sosyal Medya

Genel

Avusturya’dan Sezgin Baran Korkmaz’ı İade Kararı

Avusturya’da bir mahkeme, işadamı Sezgin Baran Korkmaz’ın, kara para aklama suçlamaları nedeniyle soruşturma altında olduğu Türkiye’ye iade edilmesine hükmetti. Mahkeme…

Avusturya’dan Sezgin Baran Korkmaz’ı İade Kararı

Avusturya’da bir mahkeme, işadamı Sezgin Baran Korkmaz’ın, kara para aklama suçlamaları nedeniyle soruşturma altında olduğu Türkiye’ye iade edilmesine hükmetti. Mahkeme kararına ilişkin açıklamayı Korkmaz’ın avukatı Murat Volkan Dülger yaptı.

Sezgin Baran Korkmaz, ABD’de de kara para aklama ve elektronik dolandırıcılık yapmakla suçlanıyor. ABD de Korkmaz’ın iadesini istiyor.

Korkmaz’ın avukatı Dülger, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Wels mahkemesinin 25 Ağustos tarihinde müvekkilinin Türkiye’ye iade edilmesi yönünde karar verdiğini söyledi ve ABD tarafının iade talebinin ise incelenmesine devam edildiğini kaydetti.

Korkmaz, Haziran ayında, Avusturya’nın başkenti Viyana’nın 260 kilometre uzaklığında bir kasabada gözaltına alınmıştı. Türkiye, Avusturyalı yetkililerle iade sürecini başlatmıştı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre yetkililer, Aralık ayında, Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) Korkmaz’ın şirketlerinin kara para aklama için kullanıldığını belirlemesi üzerine bu şirketlerde çalışan 10 yöneticiyi gözaltına almıştı.

ABD’deki davalarda Korkmaz aranıyor

Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD’de aleyhine açılan davada, şimdiye kadar iki farklı iddianamenin gizlilik kararıyla işleme konulduğu ortaya çıkmıştı.

ABD’deki Utah Federal Bölge Mahkemesi’nde aleyhine açılan davada hazırlanan ilk iddianamede Korkmaz için iki ayrı suçlamadan 25 yıla kadar hapis cezası istendi. İlk iddianamede, Korkmaz’a iki ayrı suç isnat ediliyor. Korkmaz, ‘kara para aklamak için komplo kurmak’ ve 29 -30 Nisan 2019 tarihinde Kingston kardeşler davasında ABD’de savcılara bizzat tanık olarak verdiği ifadede, ‘resmi makamlara yalan ifade ve beyanda bulunmakla’ suçlanıyor.

27 gün sonra dava kayıtlara gizlilik kaydıyla giren ikinci iddianamede ise Korkmaz’a üç ayrı suç isnat edilerek 225 yıla kadar hapis cezası istendi.

ABD’deki dava dosyasında, üzerinde hala gizlilik kaydı olan bir belgedeyse dava sanığı Kormaz hakkında 10 Mart 2021 tarihinde yakalama emri çıkarılarak kayıtlara girdiği görülüyor.

ABD ceza yasalarına göre kara para aklamak için komplo kurmak suçlaması 20 yıl, ‘resmi makamlara yalan ifade ve beyanda bulunmak’ suçu ise 5 yıla kadar hapis cezası gerektiriyor. İlk iddianamede Korkmaz için istenen toplam azami hapis cezası 25 yılı buluyor.

VoA

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler