Sosyal Medya

Genel

GÜNCELLEME: Avrupa Merkez Bankası beklendiği gibi faiz sabit, açıklamalarda tahvil alıma devam

Avrupa Merkez Bankası (AMB) piyasa beklentileri doğrultusunda faizleri sabit tuttuğunu açıkladı. Pandemi acil alım programı tutarını 1,85 trilyon euroda değiştirmezken…

GÜNCELLEME: Avrupa Merkez Bankası beklendiği gibi faiz sabit, açıklamalarda tahvil alıma devam

Avrupa Merkez Bankası (AMB) piyasa beklentileri doğrultusunda faizleri sabit tuttuğunu açıkladı. Pandemi acil alım programı tutarını 1,85 trilyon euroda değiştirmezken Banka programın kayda değer şekilde hızlı devam edeceğini açıkladı. Böylece AMB’nin ana refinansman oranı %0,00, marjinal borç verme imkanı faizi %0,25, mevduat faizi de -%0,50’de kaldı.

Karar metninde pandemi acil alım programının (PEPP) en azından Mart 2022 sonuna kadar devam edeceği söylendi. AMB, pandemi acil alım programının ilk çeyrekte olduğundan daha hızlı uygulayacağını vurgularken varlık alım programında (APP) aylık 20 milyar euro olan alım hızı da değişmedi.

Böylece 2008 krizi sonrasında olanın akside AMB ABD’nin merkez bankası Fed ile senkronize şekilde ekonomiyi desteklemeye devam etmiş oluyor.

AMB’nın kararı, 2021 ve 2022’de büyüme için daha iyimser bir görünümle eşleşti. Hem avro bölgesindeki hem de ABD’deki politika yapıcılar, fiyatların geçici faktörler tarafından yönlendirildiğini savunuyorlar.

Euro bölgesinde enflasyon Mayıs ayında teknik olarak AMB’nin hedefinin üzerinde %2’ye tırmandı. Kurumun son tahminleri de, hem gelecek yıl hem de 2023’te Banka’nın hedefini kaçıracağını gösteriyor.

Yetkililer, pandemi tedbirlerinin sona erdirilmesi konusunda bir tartışma için henüz erken olduğu konusunda defalarca uyardılar. AMB’nin acil durum programı şu anda Mart 2022’ye kadar devam edecek ve çoğu ekonomist bunun uzatılmasını beklemiyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler