Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD enflasyonunu beklerken: Çin’in üretici fiyatları 2008’den bu yana en yüksekte

Ulusal İstatistik Bürosu’ndan Çarşamba günü yapılan açıklamada, Çin’in üretici fiyat endeksinin mayıs ayında emtia fiyatlarının yükselmesiyle bir yıl öncesine göre…

ABD enflasyonunu beklerken: Çin’in üretici fiyatları 2008’den bu yana en yüksekte

Ulusal İstatistik Bürosu’ndan Çarşamba günü yapılan açıklamada, Çin’in üretici fiyat endeksinin mayıs ayında emtia fiyatlarının yükselmesiyle bir yıl öncesine göre %9 arttığı bildirildi.  Bu, endeksin %9,13 arttığı Eylül 2008’den bu yana üretim maliyetlerindeki en hızlı artış oldu.

Reuters tarafından yapılan bir ankete göre, üretici fiyat enflasyonu %8,5’lik artış beklentilerini aşsa da, yükseliş düşük bir tabandan geliyor. Endeks, koronavirüs salgınının ilk aylarında Mayıs 2020’de %3,7’ye gerilemişti.

Pekin merkezli Cheung Kong İşletme Enstitüsü’nde finans profesörü ve MBA programlarının akademik direktörü Gan Jie, artan hammadde fiyatlarının inşaat malzemeleri işinin yanı sıra demir ve çelikteki şirketler için özel bir endişe kaynağı olduğunu söyledi.

“Bu şirketler daha karamsar. Maliyetlerde çok keskin bir artış görüyorlar ve bunun yılsonuna kadar devam edeceğini düşünüyorlar” diyen Gan Jie, diğer işletmelerin fiyatların daha erken normalleşmesini beklediklerini de kaydetti.

Mart sonu ve Nisan aylarında yapılan ilk ankette, iş duyarlılığının ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe kıyasla değişmeden kaldığı ortaya konmuştu. Ancak araştırma, brüt kar marjını %15’in altında bildiren şirketlerin oranının yaklaşık %70’e yükseldiğini gösterdi.

Gan, “Kesinlikle baskı altındalar.  Hatta birkaç şirket şu anda siparişleri kabul edemeyeceğini, çünkü ne kadar çok üretirlerse o kadar çok para kaybettiklerini söylüyor. Net karları negatif rakamlarda” dedi.

Son birkaç hafta içinde, merkezi Çin hükümeti, özellikle artan hammadde fiyatlarından etkilenen küçük işletmeler için ek destekler açıkladı.

CNBC’nin çevirisine göre, Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı bakan yardımcısı Wang Jiangping geçen hafta Mandarin’de gazetecilere verdiği demeçte, orta ölçekli ve küçük işletmeler üzerindeki etkisinin “oldukça büyük” olduğunu söyledi.

Bakan, yılın ilk dört ayındaki %6’lık faaliyet kâr marjının büyük işletmelere göre yüzde 2 daha düşük olduğunu ve bunun giderek artan bir fark olduğunu kaydetti.

Çarşamba günkü veri açıklaması, fiyatların Çin’in petrol ve doğal gaz çıkarma endüstrisi için %99,1 artarak neredeyse iki katına çıktığını ve petrol, kömür ve diğer yakıt işletmecileri için %34,3 yükseldiğini gösterdi.

Öte yandan, özel tüketici maliyetleri sadece biraz yükseldi. İstatistik bürosu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, tüketici fiyat endeksinin Mayıs ayında yıllık bazda %1,3 artarak %1,6’lık artış beklentilerinin altında kaldığını açıkladı. Endeks, son iki yıldaki artışlarının ardından bu sene  domuz eti fiyatlarındaki düşüşle aşağı doğru sürüklendi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler