Sosyal Medya

Ekonomi

$450 milyonu kim aldı?

Uzun süredir hükümete 130 milyar doların akıbetini soran muhalefet bu kez de, MB’deki başkan değişiminden önce gerçekleştiği belirtilen 450 milyon…

$450 milyonu kim aldı?

Uzun süredir hükümete 130 milyar doların akıbetini soran muhalefet bu kez de, MB’deki başkan değişiminden önce gerçekleştiği belirtilen 450 milyon dolarlık satışı gündeme taşıdı. Liderler gece yarısı yayımlanan ve kurun yükselmesine yol açacağı tahmin edilebilecek kararnameden, saatler önce kimlerin haberdar olduğunu sordu. CHP Meclis araştırması istedi. Hükümete ortak çağrı yapıldı: O paranın kimlere satıldığını açıklayın.

CUMA GÜNÜ VOLİYİ VURAN BİLİNMİYOR  

Ekonomi 128 milyar doları birilerine vermek, istediği adamı istediği yere getirmek demek. Cuma günü 450 milyon dolar satıldı. Kime satıldı, kim voliyi vurdu bilinmiyor. Açıklanır mı, açıklanmaz.

TÜYOCULAR TEK TEK ÇIKARILMALI 

Başkan değişikliğinden tüyo alanların ne kadar dolar edindiğine bakılmalı. O gün kimler dolar almışsa tek tek bilançolardan çıkarılıp takip edilmeli. Milletin rızkı sizin yolsuzluklarınıza feda edilemez.

KİM ALDI KİM SATTI ÖĞRENİLİR 

Cuma günü duyan insanlar döviz aldılarsa pazartesi günü epey bir para kazanmıştır. Bunun denetimini yapması gereken devlet kurumları zayıfladı. Kim aldı, kim sattı ancak sonradan öğrenilir.

DÖVİZ O GECE ÜÇ KATINA ÇIKTI

Normalde 150 milyon dolar olan döviz alımının cuma günü 450 milyon dolara çıktığı iddia ediliyor. Gerçekse cuma günü döviz alanlar kimlerdir? Bunun açığa çıkarılması gerekmektedir.

SİYASETİN YENİ GÜNDEMİ

Merkez Bankası başkanının değişimi sonrasında piyasalarda dengeler yeniden değişti. Kasım 2020 öncesine dönen TL/dolar, yeniden zirveyi denedi. Ağbal’ın görevden alınması öncesinde muhalefet kamu zararının oluştuğunu söyledi. Siyasi liderler 450 milyon dolarlık işlemin yapıldığını söylerken, Meclis’in bunu araştırması gerektiğini belirtti.

Türkiye’de piyasalar yine gece yarısı alınan ani bir kararla sarsıldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Naci Ağbal’ın görevden alınması, piyasaların da tepkisine neden oldu. Karar Cuma gecesi alındı fakat sarsıntı pazar gecesiyle başladı.

Kasım 2020’de yaşanan ekonomi yönetimindeki değişimle birlikte Ağbal’ın sert faiz kararları, TL ve piyasalara nefes aldırdı fakat somut adımların atılmamasıyla tekrar kısık ateşte kaynama başlamıştı. Kasım 2020’den önce Merkez Bankası’nın satılan 128 milyar dolarlık rezervine rağmen kur 5.50’den 8.50 seviyelerine çıkmıştı.

Ekonomi yönetimindeki değişimle TL kayıplarının bir kısmını geri verdi borsa endeksi de artıya geçti. Yaklaşık 132 günlük süreçte tek cent harcamadan kuru 6 lira seviyelerine kadar düşüren Ağbal sonrasında yeniden ayrışma başladı. Pazar gecesi sığ piyasalarda dolar/TL yeni zirveyi test etmeye çalışarak 8.48 seviyesine kadar çıktı.

Haftanın ilk işlem gününde de 8 liraya yakın seviyeden işlem gördü. Piyasalarda yaşana sert hareket sonrasında dolar alımı yeniden yükseldi. Siyasi liderler de bu süreçte kim ne kazandı? sorusunu hükümete sordu. Ağbal’ın görevden alınacağı tüyosuyla bazı kişilerin 450 milyon dolar satın aldığı iddiası ile muhalefetin gündeminde sıcaklığını koruyor.

CHP, ‘TCMB başkan değişikliğinden sonraki süreçte kimlerin kazanç sağladığının belirlenmesi ve oluşan kamu zararının ortaya çıkarılması’ için Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve arkadaşlarının TBMM Başkanlığına sunduğu araştırma önergesinin gerekçesinde, TCMB’de, son 20 ayda 3 başkan değişikliği yapılmasının tedirginliğe yol açtığı, bu durumun döviz kurunda artışa neden olduğu ve bundan bazı kişilerin kazanç sağladığı savunuldu.

Gerekçede, kimlerin döviz satın aldığı ve krizi fırsata çevirdiğinin belirlenmesi gerektiği belirtilerek “Kamu adına denetim görevi yapan Meclis, tüm bu soruların yanıtlarını araştırıp acilen kamuoyuyla paylaşmalıdır. Çünkü TL’nin yabancı para birimleri karşısında sadece 1 kuruş değer yitirmesi Türkiye’nin brüt dış borcunun TL karşılığını 4 milyar 310 milyon lira birden yükseltiyor” denildi.

 

 

Haberin devamı için: https://www.karar.com/450-milyon-dolari-kim-aldi-1610270

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler