Sosyal Medya

Ekonomi

Yönetim Krizi her yerde: İçki krizi, çek krizi… Halk kendi kendine çözüyor

Kanuni dayanağı olmayan ve İçişleri Bakanlığı tarafından dayatılan karantina dönemi alkol yasağı bugün itibarıyla devre dışı kalmış durumda. Tekel Bayileri…

Yönetim Krizi her yerde: İçki krizi, çek krizi… Halk kendi kendine çözüyor

Kanuni dayanağı olmayan ve İçişleri Bakanlığı tarafından dayatılan karantina dönemi alkol yasağı bugün itibarıyla devre dışı kalmış durumda. Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş ve TESK’in itirazları içki içen-içmeyen halk yığınlarının tepkisiyle desteklenince, AKP iktidarının hayat tarzı dayatması da sona erdi.  İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada kanunda olmayan alkol yasağından bahsetmeden ima ettiği yasağın devam etmekte olduğu iddiasının altı boş kaldı. Sonuçta içki satışı devam etmekte. Kanunsuz yapılan iş halkın tepkisinden dönmüş oldu.

Benzer bir durum da hükümetin tam kapanma ile ibraz süresinin son günü 30 Nisan ile 31 Mayıs arasına denk gelen çeklerin 1 Haziran’dan sonraya ertelenmesi kararıyla ortaya çıkmıştı. Bankalar hesapları müsait olan hesapların çeklerini de ödememesi nedeniyle piyasaları tam anlamı ile kilitlenmişti. Şirketler açık tutulurken ödeme takas sisteminin kapatılması adeta nakit akışını durdurmuştu.

İş sahibi geniş bir kesimden gelen itirazlar sonucunda, Ticaret Bakanlığı ibraz süresinin son günü 30 Nisan 2021 ila 31 Mayıs 2021 tarihleri arasına denk gelen çeklerin bu tarihler arasında bankaya ibrazı halinde, hesapta karşılığının bulunması kaydıyla ödenmesi gerektiğini belirtti.

Ticaret Bakanlığı çek ibraz süresi konusundaki tartışmalar ve yaşanan kaos üzerine bir açıklama yaptı. Bakanlık’tan yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Bu itibarla, düzenlemenin amacı ve gerekçesi de dikkate alınarak, ibraz süresinin son günü 30/4/2021 ila 31/5/2021 tarihleri arasına isabet eden çeklerin belirtilen tarihler arasında bankaya ibrazı halinde çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunması kaydıyla çekin ödenmesi, aksi takdirde 1/6/2021 tarihinden önce karşılıksızdır işlemi yapılmaması gerekmektedir. Bu hususta oluşan tereddütleri gidermek ve uygulama birliğini sağlamak üzere ilgili kurumlara bildirim yapılmıştır.

Şimdi kanunla yapılan yanlışlığın tebliğ ile düzeltilemeyeceği gerçeği ışığında yeni bir tartışma başladı.

Yönetilmiyoruz…

Gece saatlerinde Resmi Gazete’de yayımlanan karara sabah saatlerinde Ekonomist Arda Tunca “Şirketleri açık tutup ödeme (takas sistemi) nasıl kapatılır? diye tepki göstermişti.
“Piyasanın nakit akışı bitti. Tahsilat ve ödeme nasıl durdurulur? Ödeme imkanı olup ödeyenin ticareti dönseydi hiç değilse” diyen Tunca, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada kararı şöyle eleştirdi:

– Takas sistemini kapatınca ödemeleri teknik olarak imkansız hale getiriyorsunuz. Ya kardeşim bir firma benim işim çok iyi gidiyor ben tedarikçime ödememi yapacağım diyor, siz yasaklıyorsunuz. Piyasayı kilitliyorsunuz.

Hatadan dönülmemiş olsaydı, ‘işimi yapayım’ borcumu ödeyeyim diyen işletmelerin işlerini çevirmelerine engel konulmuş olacaktı. Buradan yapacağı tahsilatla maaş ödeyecek, tedarikçisine ödeme yapacak, hammadde alacak banka kredisini kapatacak olanların da tahsilat yapmaları teknik olarak engellenmiş olacaktı.

– Kararla bankalar, iş yapma yapma potansiyeli olan firmalar, onların tedarikçileri, maaş ödenemeyeceği için çalışanlar mağdur olacaktı.

– Türkiye piyasası büyük oranda vadeli çekle dönen bir piyasa. Bırakın piyasaya para aksın.

– Çekli ödemelerin durması ekonomiye ağır hasar verecekti.

– Bu yasayı çıkaranlar ekonomide nasıl bir hasar yarattıklarının farkındalar mı?

Yönetimde ağır sıkıntı

– Türkiye, yönetim felsefesinde çok ağır bir sıkıntı yaşıyor. Yöneticilerin, kanun koyucuların son derece nitelikli olması gerekiyor. Ekonomi, sağlık, dış politika, eğitim, v.s. Her alanda kararların sürekli değiştiği, birbiriyle tezat oluşturan kararlar alınıyor. Esnek bir yönetim anlayışına sahip olup gelişmelere süratle ayak uydurmak başka şey, yönetimin felsefesini değiştirmek başka şey.

Sürekli yasakla karşımıza çıkıyor

– Bir maçın kuralları hep aynıdır ama sahada oynanan iki farklı maçın kalitesinin birbiriyle hiç ilgisi olmayabilir. Demek istediğim, yönetimin felsefi duruşu. Bunu kaybetti Türkiye. Çok yönlü ve analitik düşünmeden alınan her karar önce bir “yasakla” karşımıza çıkıyor. Çünkü, yasak koymak çok kolay. Ancak, bir konuyu tüm yönleriyle düzenleyerek toplumsal katkı sağlayacak düzenlemeler ortaya koymak temeli iyi olan nitelikli bilgi istiyor.

Kerim Rota: Bakanlık “Pardon” dedi

Eski hazineci, bankacı ve Gelecek Partisi Hazine ve Maliye Politikaları İzleme Kurulu Başkan Yardımcısı Kerim Rota: Hayatı boyunca çek yazdığını veya tahsile vermediğini düşündüğüm 10 milletvekilinin teklifi ile kanunlaşan uygulamaya, yaşanan kaos sonrasında Ticaret Bakanlığı’nın “basın duyurusu” ile pardon denmiş oldu.

Cumhuriyet, T24

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler