Sosyal Medya

Ekonomi

Yerli yatırımcı yüksek kura rağmen AB’yi tercih ediyor

Artan işsizliğe rağmen ekonomide büyüme sinyalleri olumlu seyrederken, yabancı kuruluşların tahminleri yüzde 6’nın üzerinde. Bu kadar olumlu gelişmeye rağmen yabancı…

Yerli yatırımcı yüksek kura rağmen AB’yi tercih ediyor

Artan işsizliğe rağmen ekonomide büyüme sinyalleri olumlu seyrederken, yabancı kuruluşların tahminleri yüzde 6’nın üzerinde. Bu kadar olumlu gelişmeye rağmen yabancı da yatırımda oldukça iştahsız. Düşük faiz ve enflasyondan uzak olan ülke ekonomisinde yerli yatırımcının gözü de yüksek kura rağmen AB’de.

Türkiye ekonomisi zor bir yıl geçirirken, artan işsizlik ve enflasyona rağmen TÜİK’e ülke ekonomisi büyüme kaydetti. Enflasyonda yüzde 5 hedefi ve düşük faizle birlikte ülkenin daha fazla büyüme rakamlarına yansıyacağı tahmin ediliyor. Yabancı değerlendirme kuruluşları da ülke büyümesinde olumlu tahminlerde bulunurken, bu yıl yüzde 6’nın üzerinde. Artan büyüme tahminlerine rağmen yabancı yatırımcı Türkiye’de yatırım yapmaya oldukça iştahsız davranırken, yerli yatırımcı da pahalı kura rağmen dışarıyı tercih ediyor. Yapılan tahminlerle birlikte büyüme var ama sermaye hem yurt dışına akıyor hem de yabancı gelmiyor.

Nisan ayında tahminlerde bulunan Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’nin büyüme beklentilerinde değişiklik yapmadı. IMF, Türkiye için büyüme tahminini bu yıl için yüzde 6, 2022 için yüzde 3,5 olarak korudu. Öte yandan Türkiye büyüme beklentisini yukarı yönlü revize eden kurumlar arasına yenisi eklendi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), salgın sonrası kaydedilen toparlanmaya dikkat çekerek Türkiye ekonomisi için bu yılki büyüme tahminini yüzde 5’ten yüzde 5,5’e yükseltti. Kuruluş turizm sezonunun uzun sürmesi halinde ekonomik büyümenin tahminleri bir miktar aşabileceğini, turizm sezonunda öngörülen canlanmanın yavaşlaması ve aşıların yeni koronavirüs varyantlarına karşı diğer varyantlara olduğu kadar etkili olamaması halinde aşağı yönlü riskler oluşabileceğine dikkat çekti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s da Türkiye’nin büyümesine ilişkin yorumda bulundu. S&P Türkiye’de 2021’de yüzde 6,1, 2022’de yüzde 3,3, 2023 ve 2024’te yüzde 3,1 büyüme bekliyor. EMEA bölgesi gelişen piyasa ekonomileri için ise büyüme tahmini 2021 için yüzde 4,1 olarak belirtildi. Çin hariç gelişen piyasa ekonomileri için beklenti de yüzde 6,1 büyüme oldu.

 

 

Kaynak: karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler