Sosyal Medya

Döviz

Yaptırım korkusuyla Rusya Varlık Fonu, dolar varlıklarını ‘sıfırlıyor’

Bşloomberg haberine göre, Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, ülkenin varlık fonundaki dolarları sıfırlayarak euro, yuan ve altına geçeceğini söyledi. Böyle…

Yaptırım korkusuyla Rusya Varlık Fonu, dolar varlıklarını ‘sıfırlıyor’

Bşloomberg haberine göre, Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, ülkenin varlık fonundaki dolarları sıfırlayarak euro, yuan ve altına geçeceğini söyledi. Böyle hamlenin Biden-Putin NATO zirvesi sonrası olası yaptırımlara karşı dolar riskini azaltmak amacıyla olduğu düşünülüyor.

Bu transferle 119 milyar dolar değerindeki likit varlıkların dolar varlıklarda duran yaklaşık üçte birlik kısmını etkileyecek. Varlık fonu halihazırda likit varlıklarının yüzde 35’ini dolar olarak tutuyor ve bu da 41,5 milyar dolarlık bir rakama tekabül ediyor. Likit olmayan varlıklar ile birlikte varlık fonunun büyüklüğü yaklaşık 185,9 milyar dolar ediyor.

ABD ve Avrupa’dan gelebilecek yaptırımlara karşı Rusya Merkez Bankası da son birkaç yıldır kompozisyonundaki dolar miktarını kademeli olarak düşürüyordu.

“Bu değişikliği hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliriz” diyen Siluanov, değişiklikten sonra fonun varlıklarının yüzde 40’ının euroda, yüzde 30’unun yuanda, yüzde 20’sinin altında, yüzde 5’inin yende ve yüzde 5’inin sterlinde tutulacağını söyledi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler