Sosyal Medya

Genel

Yabancılarda carry trade ile giriş oldu, yurtiçinde DTH arttı

QNB  Finansbank Araştırma, geçen hafta gözlenen fon hareketlerini inceledi.   TCMB’nin açıkladığı son portföy verilerine göre, 17 Aralık haftasında yabancı…

Yabancılarda carry trade ile giriş oldu, yurtiçinde DTH arttı

QNB  Finansbank Araştırma, geçen hafta gözlenen fon hareketlerini inceledi.

 

TCMB’nin açıkladığı son portföy verilerine göre, 17 Aralık haftasında yabancı yatırımcıların hisse senedi portföylerinden 69 milyon dolarlık, devlet tahvili portföyünden de 95 milyon dolarlık çıkış yaşanmıştır. Yılbaşından bu yana bakıldığında hisse senetlerinden 649 milyon dolar çıkış olurken, devlet tahvillerine 1.1 milyar dolar girmiştir.

Bunların yanında, BDDK’nın açıkladığı bankaların bilanço dışı döviz pozisyonu ve TCMB’nin swap miktarındaki değişimden, yurtdışı yerleşiklerin swap pozisyonlarındaki akımları hesaplıyoruz. Bu kanaldan ise 17 Aralık haftasında 1.8 milyar dolarlık giriş olduğunu hesaplamaktayız. (Grafik 1) 10 Eylül-3 Aralık haftaları arası bu kanaldan toplam 10.6 milyar dolarlık çıkış olduktan sonra, son iki haftada 2.9 milyar dolar giriş olmuştur. Bu da yükselen kur seviyelerinden yabancı yatırımcıların bir miktar  pozisyon oluşturduklarını göstermiştir. Sonuç olarak, yabancı yatırımcıların TL cinsinden toplam fon portföyü (hisse, bono, carry trade) geçen hafta 1.6 milyar dolar giriş kaydetmiştir.

Yurtiçi yerleşikler tarafında ise, 17 Aralık haftasında döviz mevduatın altın ve parite etkisinden arındırdıktan sonra gerçek kişilerde 4.0 milyar dolar, şirketlerde ise 1.4 milyar dolar arttığı gözlenmektedir. Önceki haftalarda yatay bir eğilim sergileyen verilerdeki artış, TCMB’nin faiz indirimini yaptığı geçen hafta döviz talebinin şiddetlendiğini teyit etmektedir. (Grafik 2)

 

TCMB’nin rezerv verileri de hesaplarımıza uygun gerçekleşmiştir. 17 Aralık haftasında brüt döviz rezervi 6.0 milyar dolar düşüşle 116.9 milyar dolar olmuştur. Bankaların TCMB’deki zorunlu karşılık ve teminat depolarını hariç tutan net rezerv ise 9.0 milyar dolar düşüşle 12.1 milyar dolar olmuştur.

 

Krediler tarafında, kur etkilerinden arındırarak baktığımızda kredi büyümesi eğilimindeki hızlanma sürdü. Hesaplarımıza göre, son 13 haftanın yıllıklandırılmış ortalama kredi büyümesi, Eylül ayına kadar %10 seviyesinin altında kaldıktan sonra yükselerek, 17 Aralık haftası itibarıyla %17.6 seviyesine geldi. Daha yakın dönemdeki eğilimi gösteren 4 haftalık yıllıklandırılmış ortalama kredi büyümesi ise %34.2’ye ulaştı.

 

Fitch: Türk bankaları kurdaki oynaklığa karşı kırılgan

 

Nebati: KGF genişlemesi, KDV indirimleri yolda…Erken seçimin ayak sesleri

 

Reuters: Türkiye’de hükümetin dolar hedefi 9 TL

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler