Sosyal Medya

Ekonomi

TÜİK’e 3 yeni başkan yardımcısı: Kadrolaşma devam ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) üç atama birden yapıldı. Resmi Gazete’de yayınlanan atama kararlarına göre TÜİK Başkan Yardımcılıklarına Umut Serhat İdman,…

TÜİK’e 3 yeni başkan yardımcısı: Kadrolaşma devam ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) üç atama birden yapıldı.

Resmi Gazete’de yayınlanan atama kararlarına göre TÜİK Başkan Yardımcılıklarına Umut Serhat İdman, Abdullah Yüksek ve Nurettin Kaya atandı.

Bağımsız olması gereken kurumda kadrolaşma adımları

Mart ayında TÜİK Başkanlığına Cumhurbaşkanlığı kararıyla Prof. Dr. Erdal Sait Dinçer atanmıştı.  Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer 2019’dan beri TÜİK’e atanan 4. başkan oldu. TÜİK Başkanlığından Muhammed Cahit Şirin, 1 yılı dolmadan görevden alınmış, Şirin’in yerine TÜİK Başkanlığına vekaleten, Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Ahmet Kürşat Dosdoğru atanmıştı.

Ekonomist Uğur Gürses’in twitter hesabından sorduğu sorulardan hatırlanacağı üzere, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, kısa süre önce TÜİK’te önceki başkan yardımcılarını görevden almış ve yerlerine Fatih Şahin, Yusuf Gökhan Özbakış ve Tülay Korkmaz’ı atamıştı. Ancak, bir ay kadar önce Cumhurbaşkanlığı devreye girdi ve önce Şahin ve Özbakış’ın görevlerine son verildi. Başkan yardımcılıklarına ise Umut Serhat İdman, Nurettin Kaya ve Abdullah Yüksel getirildi. Görevde kalan Tülay Korkmaz’dan da uzmanlık alanı olan ‘milli hesaplar’ bölümü alınarak Abdullah Yüksel’e devredilmişti.

Bu gelişmeyi TÜİK’in yapısının değiştirilmesi izlemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan yeni kararnamede, “Kurum, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlıdır” ve “Başkan bakana karşı sorumludur” ifadeleri kaldırılmıştı. TÜİK, kararnameyle bakanlığın yetki alanı dışına çıkarılarak ‘özel bütçeli, kamu tüzel kişiliğine haiz, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilişkili’ kuruma dönüştürülmüştü.

Bakan Elvan, TÜİK Konseyi’nden çıkarıldı. Böylelikle Elvan’ın TÜİK’te yönetim yetkisi bitmiş oldu. TÜİK’te başkan yardımcılıkları da yeni kararnameye göre Cumhurbaşkanı tarafından atanacaktı.

Bugün yapılan atamalar, bu değişim çerçevesinde gerçekleşti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler