Sosyal Medya

Genel

Reuters özel: Türk bankalar Kanal İstanbul’a kredi vermekten çekiniyor

Reuters’in” Turkey’s banks shy away from Erdogan’s ‘crazy’ canal – sources” başlıklı haberine göre, isminin kullanılmasını istemeyen banka kaynakları çevreye…

Reuters özel:  Türk bankalar Kanal İstanbul’a kredi vermekten çekiniyor

Reuters’in” Turkey’s banks shy away from Erdogan’s ‘crazy’ canal – sources” başlıklı haberine göre, isminin kullanılmasını istemeyen banka kaynakları çevreye vereceği zarar ve düşük karlılık gibi nedenlerle Kanal İstanbul’a kredi vemrekten çekiniyor. Türk bankalarının öne sürdüğü gerekçeler, mega-projeye dış finansman bulmakta da zorluk çıkartabilir.

 

Reuters’e konuşan dört büyük bankanın üst düzey yetkilisi Kanal İstanbul’a kredi vermekten çekindiklerini açıkladı. Ayrıca aralarında İş Bankası, Yapı Kredi Bankası ve Garanti Bankası’nın da bulunduğu altı büyük bankanın Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen doğaya ve insana zarara engel olan “sorumlu bankacılık” sözleşmesini imzaladığı, bu sebeple Kanal İstanbul’a kredi veremeyecekleri ifade edildi.

 

 

 

Erdoğan’ın “çılgın projesi” konusunda pek çok çevre kuruluşu, bilim insanı büyük bir çevre felaketine yol açacağı uyarısı yapsa da Erdoğan, Kanal İstanbul’un İstanbul Boğazı’na gemilerin geçişinde yardım edeceğini iddia ediyor.

Bununla beraber Rusya’da donanmasının bulunduğu Karadeniz’e açılacak ikinci bir boğaz fikrine karşı olduğunu farklı kanallardan belirtiyor.

 

 

 

Reuters’a konuşan bir bankanın üst düzey yetkilisi de Kanal İstanbul’a çevre konuları yüzünden kredi vermek istemediklerini söyledi.

 

 

 

2019 yılında hükümet tarafından yapılan açıklamada Kanal İstanbul’un maliyeti 13 milyar dolar olarak belirtilmişti.

 

 

 

Her ne kadar kredi bulmakta zorlanılacağı düşünülse de Kanal İstanbul için ilk kazının Ağustos ayında başlayacağı açıklandı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Reuters’a pek çok yabancı yatırımcı ve bankanın projeyi inceleyerek yatırım yapmak istediğini ifade etti.

 

 

 

Bütün bu gelişmelere karşın Reuters’e açıklama yapan başka bir kaynak da Kanal İstanbul’a kredi vermenin büyük bir risk taşıdığını söyledi.

 

Konuyla ilgili olarak, İş Bankası, Yapı Kredi, Akbank, Vakıfbank ve Halkbank bir yorum yapmadı.

Kılıçdaroğlu Kanal İstanbul’a meydan okudu: Borçlarını ödemeyiz, kredi verenle ilişkileri gözden geçiririz

 

Mesele Ekonomi: Montrö tartışması, Rusya’nın uçuş kısıtlaması & Kanal İstanbul etkisi | İpek Yezdani & Sinan Ülgen

 

Sinan Ülgen: Kanal İstanbul’un tüm yükünü Hazine üstleniyor

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler