Sosyal Medya

Döviz

Petrol 71 Doların Üzerine Yükseldi: Talep artışı ve İran Görüşmeleri

Petrol, koronavirüs aşılarının piyasaya sürülmesinin ABD ve Avrupa’da talebi artırmasıyla varil başına 71 doların üzerine çıktı. West Texas Intermediate geçen…

Petrol 71 Doların Üzerine Yükseldi: Talep artışı ve İran Görüşmeleri

Petrol, koronavirüs aşılarının piyasaya sürülmesinin ABD ve Avrupa’da talebi artırmasıyla varil başına 71 doların üzerine çıktı.

West Texas Intermediate geçen hafta %1,9 yükselerek Ekim 2018’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

CBS News tarafından yapılan bir ankete göre, ABD’li günlük hava yolcuları pandemi başladığından bu yana ilk kez iki milyonun üzerine çıkarken, Amerikalılar giderek daha rahat bir şekilde arkadaşlarıyla bir araya geliyor, işyerlerine geri dönüyor ve büyük ölçekli etkinliklere katılıyor.

OPEC+ arz kısıntılarını sadece kademeli olarak hafifletirken, tüketimde devam eden artış, ABD gösterge petrol fiyatınının beş aydır üst üste yükselmesiyle sonuçlandı.  Uluslararası Enerji Ajansı’nın geçen hafta yaptığı tahmine göre, küresel petrol talebi gelecek yılın sonlarında salgın öncesi seviyelere geri dönecek. Kurum, OPEC ve ortaklarını bol miktarda yedek üretim kapasitesini piyasaya sürerek piyasaları dengede tutmaya çağırdı.

Vanda Insights’ın kurucusu Vandana Hari’ye göre ham petrol, ABD ve Avrupa’nın yeniden açılmasıyla birlikte geçen hafta boyunca pek çok olumlu veriyi yansıtmakta. Hari’ye göre fiyatlar “daha yavaş bir hızda” önümüzdeki haftalarda yükselmeye devam edecek.

Traderlar, ABD’nin ülkenin ham ihracatına yönelik yaptırımlarının kaldırılmasına olanak sağlayacak bir nükleer anlaşmayı canlandırmak için bu hafta Viyana’da İran ile dünya güçleri arasında yapılacak görüşmeleri de izliyorlar. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Araghchi, İran’daki 18 Haziran cumhurbaşkanı seçimi öncesinde anlaşmayı yeniden canlandırma şansı konusunda şüphe yarattı. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin yerini alması olası görünen sert din adamı Ebrahim Raisi, seçilmesi halinde müzakerelere devam edeceğini, ancak bunları büyük bir ulusal mesele olarak ele almayacağını söyledi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler