Sosyal Medya

Genel

Pandora Papers belgeleri: Offshore hesaplarına milyarlarca dolar kaçırılmış

“Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu”nun dünyanın farklı yerlerindeki 14 firmadan elde ettiği yaklaşık 12 milyon belgeyi inceleyen Deutsche Welle, Ukrayna, Kenya,…

Pandora Papers belgeleri: Offshore hesaplarına milyarlarca dolar kaçırılmış

“Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu”nun dünyanın farklı yerlerindeki 14 firmadan elde ettiği yaklaşık 12 milyon belgeyi inceleyen Deutsche Welle, Ukrayna, Kenya, Çek Cumhuriyeti liderleri ve para patronu IMF’nin eski başkanı Strauss-Kahn’ın ve Türkiye’den de Rönesans Holding’in kurucusu, Erman Ilıcak’ın annesi Ayşe Ilıcak’ın da isminin geçtiği belgelere ulaştı.

Pandora Papers adı verilen belgelerde aralarında Ürdün Kralı II. Abdullah, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve ailesi, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ve eski İngiltere Başbakanı Tony Blair gibi birçok dünya lideri ve ünlünün vergi cennetlerinde bulunan hesaplarına ilişkin bilgiler aktarılıyor.

Belgelerde ayrıca Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Brezilya ve başka ülkelerden 130 milyarderin hesaplarına ilişkin ayrıntılara da yer verildi.

Tüm dünyada eş zamanlı olarak yayınlanan ve Deutsche Welle’nin incelediği Pandora Papers belgeleri Türkiye’den de Rönesans Holding ile ilgili çarpıcı iddiaları gündeme getirdi.

Son beş yılda yaklaşık 16 milyar liralık 10 ihale alan Rönesans Holding; Pandora Papers belgelerine göre vatandaşların vergileriyle ödenen kamu projelerinden elde ettiği kârların bir kısmını vergiden kaçınmak için Britanya Virjin Adaları’na aktarıyor. Belgelerde Ayşe Ilıcak’ın, Alcogal firması aracılığıyla Dolmine International Ltd. ve Covar Trading Ltd. adlı iki şirket kurduğu iddia ediliyor.

İki şirket de Rönesans Holding‘in üstlendiği Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın inşaatı devam ederken 17 Mart 2014’te kuruluyor. İkisinin de İsviçre’de faaliyet göstereceği belirtiliyor. Şirketlerin sermaye kaynağı da Rönesans Holding’in çalışma alanları olan “inşaat, gayrimenkul ve enerji üretimi sektörlerinde faaliyet gösteren aile şirketi” olarak kayıtlara geçiyor.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) yeni projesi Pandora Papers, 35 ülkenin eski ve yeni lideri, 330’dan fazla politikacı ve üst düzey kamu görevlisinin, gelirlerini vergi cennetlerine aktarıp sorumlu oldukları ülkelerde ‘vergiden kaçındıklarını’ gösteriyor.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler