Sosyal Medya

Genel

Özel hastaneler zorda, Covid-19 hastalarından fahiş ücret isteniyor!

Kimi özel hastanelerde Kovid-19 hastalarından fahiş ücretler istendiği tartışması büyüyor. TTB’den Koç ve CHP Milletvekili Emir, iddiada ısrarcı iken özel hastanelerin temsilcisi Bahat ise kamu hastanelerinden acil gelen hastalardan fark alınmadığını söyledi...

Özel hastaneler zorda, Covid-19 hastalarından fahiş ücret isteniyor!

Kimi özel hastanelerde Kovid-19 hastalarından yüksek ücret istedikleri tartışması büyüyor. Kimi özel hastanelerde yatışlı Kovid-19 hastalarının ailelerinden günlük beş ile 20 bin lira arasında değişen ücretler istendiği iddia edildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, 15 Nisan 2021 Perşembe günü yaptığı yazılı açıklamada, özellikle İstanbul ve Ankara’daki bazı özel hastanelerin kamuda yer bulamayan Kovid-19 hastalarının çaresizliğini fırsata çevirerek, yatış durumunda günlük 5 bin lira para istediklerini öne sürerek, “Ücret yasal olmadığı için de para nakit alınıyor, fatura kesilmiyor” iddiasında bulundu.

Kimi özel hastanelerin 10 günlük bir tedavi için ek masraflarla 80 bin liraya varan ücretler talep edebildiğini iddia eden Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı göreve çağırarak, “Bakan isterse, bu hastanelerin listesini kendisine verebiliriz” diye de konuştu.

Emir’in iddialarının ardından benzer bir açıklamada İstanbul Tabip Odası’ndan (İTO) geldi.

İstanbul Tabip Odası, “Vatandaş can derdinde özel hastane patronları kar peşinde. Sağlık piyasanın vahşi koşullarına terk edilmez” duyurusuyla yaptığı basın açıklamasında özel hastanelerin pandemi sürecinde insanlardan ücret almasının hukuksuz olduğunu iddia etti.

“Kimi özel hastaneler soygun düzenine geçti. Günlük 15-20 bin isteyenler var”

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Recep Koç’a göre İstanbul’daki kimi özel hastaneler yatışlı Kovid-19 hastalarından 5 bin liradan başlayıp, 15-20 bin liralara kadar çıkan ücretler istiyor.

Devlet hastanelerinde yer bulamayan hastaların özel hastanelere gitmek zorunda kaldığını belirten Koç, “Kimi özel hastaneler soygun düzenine geçti” diyerek Sağlık Bakanlığı’nın sahada olup biten bu sorunla ilgilenmediğini savundu.

“Özel hastaneler önceden bedelini söyleyerek hasta kabul edebilir”

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği  (OHSAD) Başkanı Dr. Reşat Bahat ise bu yöndeki iddialara tepkili. Bahat, iddia edildiği gibi yüksek fiyat uygulayan hastaneler var ise vatandaşların bunları nerelere şikayet edebileceğini bildiğini söyledi.

Vatandaşın SGK ile İl Sağlık Müdürlüğü’ne gerekli şikayette bulanabileceğini vurgulayan Bahat, şöyle konuştu;

“Böyle fahiş fiyatlar verenler varsa vatandaş gitmesin. Kamu hastanelerinde halen boş yer var. Yüzde 70 oranında doluluk oranı açıklanıyor. Kamudan ambulansla acil olarak getirilen hiçbir hastadan özel hastaneler fark almıyor. Ama hasta özel odada kalıp, yüksek otelcilik hizmeti istiyor  ve kamuya gitmeyip özele geliyorsa kimse kusura bakmasın. Özel hastaneler önceden bedelini söyleyerek hasta kabul edebilir.”

“Özel hastaneler maaş ödemekte zorlanıyor”

Bahat, özel hastanelerin zor bir süreçten geçtiğini, eleştirilerin haksızlık olduğunu de belirterek, şöyle konuştu;

“Maaş ödemekten zorlanan bir özel hastane sektörü var. Ne doktorun ne bizim ne de personelin psikolojisi kaldı. Personel bulamıyoruz. Hemşirelerimizin yarısı istifa etti. Herkes savaştan kaçıyor. Kimse halimizi görmüyor.”

“İstanbul’da kamu hastanelerinde yer yok”

İstanbul Tabip Odası’ndan Dr. Recep Koç’un Bahat’ın açıklamasına itirazı var.

Koç, Sağlık Bakanlığı tarafından dile getirilen yoğun bakım servislerinin yüzde 68 oranında dolu olduğu bilgisinin tüm Türkiye geneli için geçerli olduğunu ve özel hastanelerdeki yoğun bakım servislerini de kapsadığını öne sürerek, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Oysa şu an pandeminin tavan yaptığı İstanbul ve Marmara bölgesinde kamu hastanelerinde yoğun bakım servisleri yüzde 100 dolu durumda. Özel hastaneler, Sağlık Bakanlığı’nın kararı doğrultusunda yoğun bakım yataklarının yüzde 20’sini 112 Acil’den gelen hastalara ayırmak zorunda. Geri kalanı hastaneye parayla alıyorlar. Paket programları var. Başka hastalıklar için özel hastaneler fazladan para isteyebilir. O durumda hastalar kamu hastanelerini tercih edebilir ama şu an salgın var. Bütün kaynaklar seferber edilmeli. Kovid-19 olmasa bunun üzerinde bu kadar durmayacağız.”

“Pandemide kendisi gelen hastalara da ücretsiz tedavi sağlanmalı”

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Milletvekili Emir ise özel hastanelerin sadece kamu hastaneleri tarafından acil gönderilenleri değil, aynı zamanda kendisi başvuran Kovid hastalarını da ücretsiz tedavi etmesi gerektiğini, bunun SGK tarafından karşılanması gerektiğini söyleyerek, “Olağanüstü bir durumla karşı karşıyayız. Bütün kaynaklar seferber edilmek zorunda” dedi.

“Fahiş fiyat uygulayan hastaneyi faturasıyla şikayet etsinler”

Konuyla ilgili görüş almak için aradığımız İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nden bir yetkili ismin açıklamaması kaydıyla verdiği bilgide vatandaşların fahiş fiyat uygulayan özel hastaneleri faturasıyla birlikte şikayet etmeleri halinde buralar hakkında işlem yapılacağını söyledi.

 

Ali Kemal ERDEM

The Independent

Yazının Kaynağına Buradan Ulaşabilirsiniz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler