Sosyal Medya

Genel

Medipol’e bir ayrıcalık daha: İşletme süresi 17 yıldan 33 yıla çıktı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol’e bir ayrıcalık daha sağlandığı ortaya çıktı. Vakıflar’a ait arazi üzerine Yap-İşlet-Devret modeliyle VIP…

Medipol’e bir ayrıcalık daha: İşletme süresi 17 yıldan 33 yıla çıktı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol’e bir ayrıcalık daha sağlandığı ortaya çıktı. Vakıflar’a ait arazi üzerine Yap-İşlet-Devret modeliyle VIP hastane yapan Medipol’e, sözleşmedeki açık hükme rağmen fazladan işletme süresi verildi. Medipol’ün Kadıköy’de açacağı VIP hastanenin işletme süresi 17 yıldan 33 yıla çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu ve yaklaşık 20 yıl yönettiği Medipol grubuna,  Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden bir büyük ikramiye verildiği ortaya çıktı.

Süreç 2004 yılında başladı. Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul Kadıköy’de E-5 karayolu üzerindeki çok değerli arazisine, Yap-İşlet-Devret modeliyle hastane yapılmasına karar verdi.

İhale sonrası 2004’te imzalanan sözleşmedeki maddeye göre; yapılacak hastane binasında herhangi bir şekilde oluşacak kapalı alan artışı halinde, müteahhit bu imalatları yapacak ve herhangi bir hak talep etmeyecekti.

Madde çok açıktı ancak 2011’deki imar değişikliği sonrası görmezden gelindi. Çok daha fazlası verildi. Vakıflar Meclisi, aldığı bir kararla 17 yıllık işletme süresine 16 yıl daha ekledi. Böylece sözleşmedeki açık hükme rağmen, Medipol’ün işletme süresi iki katına çıkarıldı.

SAYIŞTAY: “SÖZLEŞMEDEKİ HÜKME AYKIRI OLDUĞU AÇIK”

Sayıştay tarafından hazırlanan 2020 raporunda Medipol’e çıkan piyangonun detayları şöyle özetlendi:  

  • Yapılan incelemelerde; işin sözleşmesinin 26.10.2004 tarihinde yapıldığı, yer tesliminin ise arsa üzerindeki işgalciler nedeniyle ancak 14.04.2018 tarihinde yapılabildiği,
  • 2011 tarihindeki imar değişikliği nedeniyle de, sözleşmede öngörülen metrekarenin 2,5 katı metrekare artışı olduğu görülmüştür.
  • Bu imar değişikliği gerekçe gösterilerek 2011 tarihindeki Vakıflar Meclisi kararıyla müteahhide ek işletme süresi verilmiştir.
  • Sözleşmenin ilk halinde yapım dahil 17 yıl olarak öngörülen sözleşme süresine ek olarak, müteahhide 16 yıl ek işletme süresi verilmiştir.
  • Bu hususun yukarıda bahsedilen sözleşme hükmüne aykırı olduğu açıktır. Zira herhangi bir metrekare artışına itiraz edilemeyeceği, müteahhidin de imzası bulunan sözleşmede açık bir şekilde ifade edilmektedir.
  • Kaldı ki, müteahhit artan kapalı alanı ticari faaliyette kullanarak, katlandığı ek külfetin hakkını da almış olacaktır.
  • Bu itibarla; ilgili sözleşmenin açık hükmüne rağmen ek işletme süresinin verilmesinin uygun olmadığı değerlendirilmektedir.
  • Verilen ek işletme süresine ilişkin hususun hukuki yollara başvurularak düzeltilmesi gerekmektedir.

 

 

sozcu.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler