Sosyal Medya

Genel

Kredi kartı harcamaları coşkulu, kamu ek tedbir düşünüyor

Beğenilen Stratejist Işık Ökte’ye göre, kamu tüketici kredilerini yavaşlatmak için yeni önlemler tasarlıyor. Elimizdeki güncel verilere göre, kurumsal krediler durma…

Kredi kartı harcamaları coşkulu, kamu ek tedbir düşünüyor

Beğenilen Stratejist Işık Ökte’ye göre, kamu tüketici kredilerini yavaşlatmak için yeni önlemler tasarlıyor. Elimizdeki güncel verilere göre, kurumsal krediler durma noktasında. Fakat, QNB Finansbank Araştırma notuna göre, kredi kartı harcamaları çok güçlü.

Işık Ökte Integral FX için çektiği videoda, hane halkı gelirlerinin borçlara nazaran daha yavaş seyrettiğini hatırlattı. Kamu yeni bir bireysel iflas dalgasından çekiniyor olabilir.

 

 

Işık Ökte videosu:  Işık Ökte:  Tüketici kredilerinde şok gelişme!

 

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan’ın haberine göre ekonominin canlanmaya başladığını söyleyen Elvan, proje kredilerinin amaç dışı kullanılmasını önleyeceklerini belirtti.

 

Elvan, “Bireysel kredilerin sınırlandırılması için bankalarla görüşmelerimiz var, ciddi bir artış var” dedi.

 

“Kurumsal kredilerde ve ödemelerinde sorun yok. Ama bireysel kredilerin sınırlandırılması için bankalarla görüşmelerimiz var, ciddi bir artış var. Bu konuda bazı tedbirler aldık, ama yeni tedbirler de gündeme gelecek. Bankalara bireysel kredilerin özenle takip edilmesini istedik.

Ayrıca kurumsal olarak alınan kredilerin, yani bir yatırım projesi için alınan teşvik kredilerinin gerçekte bu proje için kullanıp kullanılmadığı konusunda yeni bir prosedür oluşturacağız. Takibi yapılacak. Yeni kredi verilirken, önceki kredinin gerçek anlamda yatırım için kullanılıp kullanılmadığına bakılacak. Alınan krediye konu olan yatırım gerçekleşme durumuna bakılacak.”

QNB Finansbank: Kredi kartı harcamalarında güçlü iç talep görünümü

Toplam kredi kartı harcamaları 20 Ağustos haftasında 34.9 milyar TL ile önceki haftaya göre %4.4 artış göstermiştir. (Grafik 2–aşağıda). Trend göstergesi olarak takip ettiğimiz 4 haftalık ortalama harcama ise 35.0 milyar TL ile önceki haftaya göre %6.9 artmakla birlikte, son 6 haftada yataya yakın bir eğilim göstermektedir.

 

4 haftalık ortalama  harcamadaki yıllık artış da %56.2 ile oldukça yüksek bir seviyede seyretmeye devam etmiştir.

Sonuç itibariyle, kredi kartı harcamalarındaki yüksek artış eğilimi, iç talebin gücünü koruduğuna işaret etmiştir.

Alt sektörlere bakıldığında, 4 haftalık ortalamalara göre giyim harcamaları önceki aya göre gerilerken, yıllık artış hızı da %36.5’e gelmiştir. Havayolu harcamaları da önceki aya göre %10.3 gerilemesine karşın, yıllık artış hızı %132 ile yüksek kalmaya devam etmiştir. Baz etkisiyle konaklamada %113, seyahat acentelerindeki %88, araba kiralamadaki %83 gibi çok yüksek yıllık artışlar kaydedilmeye devam edilmiştir.

Okulların açılmasının yaklaşması ile eğitim-kırtasiye harcamaları önceki aya göre %28, yıllık bazda da %52 yükselmiştir. Hizmet sektöründe güçlü görünüm devam etmiş ve bu sektörde kartlı harcamalar önceki aya göre %17, yıllık %53 artmıştır.

 

ANALİZ:  Aşağı tükürsen…

Kamu, tüketici kredilerini frenleyecek ek önlemler açıklarsa, doğru yapar. Haziran sonu itibarıyla geniş kapsamlı işsizliğin %25’e vardığı ekonomide, kredi kartı harcamalarının hızlanması, hane halklarının ödeme gücünün ötesinde harcama yaptığının işareti olabilir.  Kış aylarında işsizliğin yeniden yükselişe geçmesi durumunda, bir çok aile haciz ve iflas korkusuyla yaşayacak.

 

Öte yanda, Ağustos verilerinin sinyallediği ekonomik yavaşlama, ihracatın yanında büyümeyi destekleyecek ikinci bir motora ihtiyaç olduğunun işareti.  Özel sektör sabit sermaye yatımlarının bu görevi üstlenmesi çok zor.  Eğer özel tüketim de yavaşlayacaksa, kışın durgunluk nasıl engellenecek?  Bütçe açığının yeniden genişlediği bir döneme mi gireceğiz?

 

Işık Ökte:  Tüketici kredilerinde şok gelişme!

 

Ekonomi nereden nereye geldi? IMF’den gelen para & Erken seçim senaryoları | Cüneyt Akman

 

Bankacılık sektöründe kredi hacmi azaldı

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler