Sosyal Medya

Ekonomi

Konut fiyatlarındaki yükseliş sürüyor

TCMB verilerine göre Türkiye’de konut piyasasındaki fiyat değişimlerinin takip eden Konut Fiyat Endeksi (KFE),2021 yılı Nisan ayında bir önceki aya…

Konut fiyatlarındaki yükseliş sürüyor

TCMB verilerine göre Türkiye’de konut piyasasındaki fiyat değişimlerinin takip eden Konut Fiyat Endeksi (KFE),2021 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %2,0 oranında; bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak %32,4, reel olarak ise %13,0 oranında arttı.

KFE, Nisan ayında bir önceki aya göre, sırasıyla İstanbul’da %1,5 Ankara’da %1,5 ve İzmir’de %1,4 oranında artış gösterdi. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla %28,6, 29,8 ve 34,3 oranlarında artış gösterdi.

TCMB’nin aylık olarak hazırladığı bu endekste, yurt içindeki konut piyasasındaki fiyat artışı hesaplanıyor ve aylık bazda artış sürerken geçen yılın Nisan ayına göre de ülke genelinde fiyat artışı nominal olarak %32,4 oldu.

Konut satışlarına baktığımızda ise, TÜİK’in Nisan verisine göre satışlar 95 bin 863 iken Mayıs’ta 59 bin 166 konut satışı yapıldı. Nisan ve Mayıs ayındaki satış oranında baz etkisi nedeniyle değişim yüksek çünkü karantina döneminde satışlar rekor düşüş yaşamıştı. Satış tarafında hızlı bir yükseliş olmazken fiyatlarda ise özellikle inşaat maliyeti ve kur etkisiyle yükseliş devam ediyor.

TÜİK’in inşaat maliyet endeksi raporu da sektörel yükselişin hızlandığını gösteriyor. Nisan ayı raporuna göre inşaat maliyet endeksi yıllık %35,48 oranında arttı. Yine son bir yılda bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %43,07, işçilik endeksi %20,62 arttı.

Investing

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler