Sosyal Medya

Genel

Kokain trafiğinin yeni transit merkezi Türkiye!

Hakkında kırmızı bülten talep edilen ve 'organize suç örgütü lideri' olmakla suçlanan Sedat Peker'in iddiaları ile varış yeri Türkiye olan 616 paket kokainin Panama'da yakalanması uyuşturucu kaçakçılığını tekrar ülke gündemine taşıdı...

Kokain trafiğinin yeni transit merkezi Türkiye!

Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, kokain maddesinin Güney Amerika’dan Avrupa ve Asya’ya sevkinde Türkiye üzerinden yeni bir rota oluştuğunu bildirdi.

Daire Başkanlığının Twitter hesabından, Güney Amerika’dan sevk edilen kokainin Türkiye üzerinden Avrupa ve Asya’ya dağıtımını içeren rota ile 2016-2020 yıllarında kokainle mücadele verilerini içeren grafiğin yer aldığı paylaşım yapıldı.

TÜRKİYE’DEN AVRUPA VE ASYA’YA YENİ ROTA OLUŞMUŞTUR

Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada uyuşturucu kaçakçılarının “Kokain” taşımacılığında Türkiye’yi kullandığı belirtildi. Avrupa Birliği tarafından son 2 yılda yayınlanan “Uyuşturucu Raporları”na atıfta bulunulan açıklamada, “Güney Amerika’dan sevk edilen kokain maddesi bakımından, Türkiye üzerinden Avrupa ve Asya’ya doğru yeni bir rota oluşmuştur.” denildi.

Hakkında kırmızı bülten talep edilen ve ‘organize suç örgütü lideri’ olmakla suçlanan Sedat Peker, yayınladığı videolarda Güney Amerika ülkelerinden Türkiye’ye yoğun bir şekilde kokain sevkiyatı yapıldığını ileri sürmüştü. Peker’in bu iddiasından bir kaç gün sonra Panama’da düzenlenen bir narkotik operasyonunda, son durağı Türkiye’nin Mersin Limanı olan gemide muz yüklü bir konteyner içerisinde tam 616 paket kokain ele geçirilmişti.

KOKAİN ROTASI HARİTADA GÖSTERİLDİ

Avrupa Birliği Uyuşturucu Raporu bağlantılarının da yer aldığı açıklamada, kokainle ilgili olay ve yakalama grafiği de paylaşıldı.

Daire Başkanlığının yeni rota haritasının da bulunduğu Twitter paylaşımında şu ifadelere yer verildi;

“Avrupa Birliği ulusal temas noktası olan Daire Başkanlığımız tarafından, her yıl Türkiye Uyuşturucu Raporu yayımlanmaktadır.

Son iki yıldır yayımlanan raporlarımızda, Güney Amerika’dan Avrupa’ya sevk edilen kokain maddesi bakımından ülkemizin basamak haline geldiği delilleriyle vurgulanmıştır.

(2019 Türkiye Uyuşturucu Raporu s. 36. 2020 Türkiye Uyuşturucu Raporu s. 43. 2019 ve 2020 Türkiye Uyuşturucu Raporlarına ilişkin linkler tweet açıklamasında)

Yıllara göre ülkemizde ele geçirilen kokain miktarı ve müdahale edilen uyuşturucu olay sayıları artmasına rağmen, kokain bazlı olay sayısı düşmektedir.

Bu da ülkemizin kokain konusunda transit/basamak konumuna geldiğinin göstergelerinden biridir. Buna ilişkin grafik ikinci fotoğrafta verilmiştir.

Türk Kolluk Birimleri, ülkemizin içinde bulunduğu uyuşturucu tehdidinin farkındadır ve polisinden jandarmasına, sahil güvenlik unsurlarından gümrük muhafaza ekiplerine kadar, samimiyetle mücadele etmektedir.

Yapılan uyuşturucu yakalamalarından endişe yerine, memnuniyet duymak gerekir. Çünkü narkotik suçlar, kolluk müdahalesiyle ortaya çıkarılabilir.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler