Sosyal Medya

Genel

İklim değişikliği senede 5 milyon can alıyor!

İklim değişikliği hızlandıkça gitgide daha yaygın hale gelen olağanüstü sıcaklıklar, her yıl dünya çapında 5 milyon ölüme sebep oluyor. Çarşamba…

İklim değişikliği senede 5 milyon can alıyor!

İklim değişikliği hızlandıkça gitgide daha yaygın hale gelen olağanüstü sıcaklıklar, her yıl dünya çapında 5 milyon ölüme sebep oluyor.

Çarşamba günü, ilk kez sıcaklıklardaki değişiklikleri yıllık ölüm oranı artışlarıyla ilişkilendiren bir rapor yayınlayan araştırmacılara göre, aşırı iklim koşulları 2000 ve 2019 yılları arasında dünyadaki tüm ölümlerin %9,4’ünü oluşturdu. Ölümlerin çoğu soğuğa maruz kalmaktan kaynaklansa da gezegen ısındıkça eğilimin tersine döneceği belirtildi. Sadece bu yaz içinde bile, Kuzey Yarımküreyi kasıp kavuran sıcak hava dalgaları nedeniyle yüzlerce insan hayatinim kaybetti.

Raporun yazarlarından biri ve Monash Üniversitesi’nde profesör olan Yuming Guo, “Uzun vadede, iklim değişikliğinin sıcaklıkla ilgili ölümler arttıkça ölüm yükünü artırması bekleniyor” dedi.

Avustralya’daki Monash ve Çin’deki Shandong Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, normalin üstünde ya da altındaki sıcaklıklar nedeniyle her 100.000 kişi için 74 ölüm olduğunu tahmin ediyor. The Lancet Planetary Health‘de yayınlanan makale, tüm kıtalarda 43 ülkede ölüm oranlarını analiz etti. Ayrıca, soğukla ​​ilgili ölümlerin 2000’den 2019’a %0,5 düştüğü, sıcakla ilgili ölümlerin ise %0,2 arttığı sonucuna varıldı.

Araştırmaya göre, Avrupa, ısıya maruz kalma nedeniyle 100.000 kişi başına en yüksek aşırı ölüm oranlarına sahipti. Sahra Altı Afrika, soğuğa maruz kalma nedeniyle 100.000 kişi başına en yüksek ölüm oranlarını kaydetti. Net ölüm oranındaki en büyük düşüş ise Güneydoğu Asya’da gerçekleşti.

Geride bıraktığımız yirmi yıl, sanayi öncesi dönemden bu yana tarihteki en sıcak dönemdi ve bu dönemde kaydedilen en sıcak 10 yıl yaşandı. Kâr amacı gütmeyen kuruluş Climate Action Tracker tarafından yapılan tahminlere göre, gezegenimiz sanayi öncesi sıcaklık ortalamasının yaklaşık 3 santigrat derece üzerinde ısınırken, küresel ısınma hızı artmaya devam etmekte. Bilim adamlarına göre, 2°C’den fazla bir ısınma Dünya’daki yaşam için bir felaket anlamına geliyor.

 

 

Kaynak: Bloomberg.com

Çeviri: Cem Cetinguc

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler