Sosyal Medya

Ekonomi

FT: Ekonomik gerileme, Erdoğan’a verilen desteği en düşük seviyeye getirdi

İngiliz gazetesi Financial Times, Türkiye hakkında yayımladığı analizde, Rize’nin İkizdere ilçesindeki İşkencedere Vadisi’ne yapılmak istenen taş ocağına karşı direnişten yola çıkarak…

FT: Ekonomik gerileme, Erdoğan’a verilen desteği en düşük seviyeye getirdi

İngiliz gazetesi Financial Times, Türkiye hakkında yayımladığı analizde, Rize’nin İkizdere ilçesindeki İşkencedere Vadisi’ne yapılmak istenen taş ocağına karşı direnişten yola çıkarak Türkiye’deki son siyasi ve ekonomik dengeleri mercek altına aldı.

“Ekonomik gerileme, Erdoğan’a verilen desteği tüm zamanların en düşük seviyesine getirdi” başlığı kullanılan haberde, “Cumhurbaşkanı’nın inşaat çılgınlığı ata toprağı olan kalesinde bile muhalefeti ateşledi” yorumu yapıldı.

“ARTIK ERDOĞAN’A OY VERMEYECEĞİM”

Gazete Duvar’ın aktardığı haberde, Financial Times muhabiri Ayla Jean Yackley’nin İkizdere’deki söyleşilerine yer verildi. İkizdere direnişinin öne çıkan isimlerinden Hediye Baş, FT ile söyleşisinde ekinlerinin yok olmasından su kaynaklarına zarar veren barajları, otobanları ve tünelleri sorumlu tuttu. Hediye Baş, “Erdoğan muhtemelen, burada giriştiği her projeye destek vereceğimizi düşündü çünkü oylarımızın neredeyse tamamını kazanıyor. Fakat ben ona artık oy vermeyeceğim. Köydeki kimse bu projelerde iş bulamıyor. Bizi sadece, gelir kapımız olan bu vadiden mahrum bırakıyorlar” dedi.

Kamuoyunda ‘Erdoğan’ın köylüsü’ olarak tanınan ve geçtiğimiz ay Rize’de bir sokak röportajında ekonomi politikalarını eleştirdikten sonra ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ gerekçesiyle gözaltına alınan Mehmet Ali Sancaktutan da, iki yıl önce AKP’den ayrıldığını anlatarak, “Rize’nin bir çocuğu olan cumhurbaşkanının bizi kurtaracağına inanmıştım ama bizim sorunlarımızla bağı koptu. İnsanlar çok zor durumdalar, masaya yemek getirememekten endişe duyuyorlar ama tek duyduğumuz şey inşaat projeleri” tepkisini gösterdi.

“İKİZDERE KIRILMA NOKTASI”

Financial Times’ın haberinde, İkizdere’deki taş ocağı projesinin bir ‘kırılma noktası’ olduğu yorumu yapılırken, “Cumhurbaşkanı’nın kalelerinden birinde yapılan bu ender protesto, Erdoğan’ın ekonomi yönetimi karşısında duyulan ve anketlere göre iktidardaki AKP’ye ülke çapında verilen desteği düşüren daha geniş kapsamlı memnuniyetsizliğin bir simgesi” denildi.

Türkiye’de enflasyonun son dört yıldır çift haneli olduğu, işsizliğin yaklaşık yüzde 14 oranında seyrettiği belirtilen haberde, ‘Erdoğan’ın umutlarını kapsamlı bir aşırı inşaat çılgınlığına bağladığı’ yorumu yapıldı. Kanal İstanbul projesi de buna örnek gösterilirken, Hediye Baş gibi vatandaşların bu tür büyük hedeflerden çok eve yemek götürmekle ve işlerini korumakla ilgilendiği belirtildi. Baş gazeteye, “Burası çok pahalı. Manava gittiğinizde, az parayla alabileceğiniz neredeyse hiçbir şey yok” dedi.

Financial Times’ın haberinde “Amansız inşaat güdüsü muhalefeti ateşledi, tepki gösterenler bu projelerde sadece bir avuç şirketi kâr etmekle suçluyor, ülkenin geri kalanına mali ve çevresel maliyetler yüklediklerini söylüyor” denildi. Haberde, Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki’nin “Hane halkı ekonomisi zorlanırken, insanlar geçim ve mutfak masraflar derdindeyken hükûmetin mega projelerin maliyetini meşrulaştırması zor” cümlesine de yer verildi.

Financial Times, son dönemde yapılan bir dizi ankette AKP’nin oy oranlarının tarihi seviyelerde düştüğünü, ‘uzun zamandır Türkiye’nin en popüler siyasetçisi’ olan Erdoğan’ın muhalefetin olası cumhurbaşkanı adaylarının üçü karşısında geride göründüğünü de yazdı.

Birgün

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler