Sosyal Medya

Genel

Ford Otosan’dan Türk otomotiv sektörünün en büyük yatırımı

Ford Otosan, aralıkta duyurduğu 2 milyar euroluk yatırımın en önemli fazını açıkladı. 1.4 milyar euro yatırımla tam elektrikli yeni nesil…

Ford Otosan’dan Türk otomotiv sektörünün en büyük yatırımı

Ford Otosan, aralıkta duyurduğu 2 milyar euroluk yatırımın en önemli fazını açıkladı. 1.4 milyar euro yatırımla tam elektrikli yeni nesil Transit Custom modeli ve Volkswagen’in 1 tonluk yeni ticari aracı Ford Otosan tarafından Kocaeli’de üretilecek. Böylece, bir süredir gündemde olan Volkswagen’in ticari aracı yeni Transporter’ın Ford Otosan’ın Kocaeli fabrikasında üretileceği kesinleşti.

Türkiye’nin ihracat liderlerlerinden Ford Otosan, Kocaeli’de elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerinin hayata geçirileceği, 2026’ya kadar sürecek olan 20,5 milyar TL’lik yeni yatırımının en önemli fazını duyurdu. 1.4 milyar Euro yatırımla tam elektrikli yeni nesil Transit Custom modeli ve Volkswagen’in 1 tonluk ticari aracı Ford Otosan tarafından Kocaeli’de üretilecek.

Türk otomotiv sektörünün en büyük yatırımı olarak değerlendirilen sözk onusu yatırım kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.

Geçen yıl VW ve Ford’un global yöneticileri ortak basın açıklaması yaparak ticari araç üretimi konusunda işbirliği yapacaklarını duyurmuştu. Bu kapsamda, yeni Ford Transporter’ın Türkiye’de üretileceği konuşuluyordu. Diğer yandan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç da Ford Otosan Gelecek Vizyon Toplantısı’nda 2 milyar euroluk Türk otomotiv sektörünün en büyük yatırımını yapacaklarını açıklamıştı.

Bu yatırım planlarının ayrıntıları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılışını yaptığı toplantıda açıklandı. Ford Otosan’ın elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerini hayata geçireceği, önümüzdeki 10 yılı kapsayan yatırımın vizyonunun sunulduğu toplantıya; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen,  Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ve Ford Otosan Genel Müdür Baş Yardımcısı Dave Johnston katıldı.

Açıklanan 1,4 milyar Euro tutarındaki proje fazı ile Ford Otosan’ın 1 tonluk orta ticari araç kapasitesinin 405 bin adede yükselmesi planlanıyor. Kalan 600 milyon Euro’nun ise daha önce duyurusu yapılan batarya fabrikası için kullanılacağı öğrenildi.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Geleceğin otomotiv sanayisinde elektrikli ve bağlantılı ticari araçların en büyük üretim merkezi Türkiye olacaktır” dedi. Yatırımın, Türk mühendislerine elektrikli araçlar ve batarya konusunda ciddi kabiliyetler kazandıracağına inandığını belirten Erdoğan şöyle konuştu: “Geçen yıl 5 kıtada 180 ülkeye 900 binin üzerinde taşıtın ihracını yaptık. (Ford Otosan) Sahip olduğu ihracat kapasitesiyle bu yatırım, cari dengemize çok ciddi katkı sağlayacaktır. Türkiye’yi dünyanın önemli batarya üretim merkezlerinden biri yapmakta kararlıyız. Bir taraftan bu yatırımları teşvik ederken diğer taraftan yerli markamızı geliştirerek ülkemizde rekabetçi bir iklim oluşturmak istiyoruz.”

 

 

Haberin devamı için: https://www.dunya.com/sektorler/otomotiv/turk-otomotiv-sanayisi-icin-tarihi-gun-haberi-614589

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler