Sosyal Medya

Döviz

Ekonomik Takvim – Bu Haftanın Önemli Haberleri

Bu hafta açıklanacak veriler Dolar Endeksi’nin yönünde etkili olurken, merkez bankasının faiz kararı da TL üzerinde etkili olabilecek potansiyele sahip.…

Ekonomik Takvim – Bu Haftanın Önemli Haberleri

Bu hafta açıklanacak veriler Dolar Endeksi’nin yönünde etkili olurken, merkez bankasının faiz kararı da TL üzerinde etkili olabilecek potansiyele sahip. Sırayla ele alalım:

Önümüzdeki hafta Wall Street’te ilk çeyrek kazanç sezonu başlayacak. Analistler epey güçlü sonuçlar beklerken çoğu kişi, daha hızlı ekonomik büyüme beklentileri göz önüne alındığında şirketlerin cari çeyrek ve yılın kalanı için neler söyleyeceklerini izliyor olacak.

Diğer yanda ekonomi takviminde ABD TÜFE ve perakende satış raporları, haftanın en önemli verileri.

Küresel finans piyasaları ayrıca aralarında Başkan Jerome Powell’ın da olduğu Fed’den bir grup yetkilinin konuşmalarına dikkat kesilecek.

Öte yandan Asya’da Çin, merakla beklenen GSYH rakamları ile ilk çeyrek büyüme verilerini paylaşan ilk büyük ekonomi olacak.

Türkiye’de ise TCMB/Kavcıoğlu’nun ilk PPK toplantısı izlenecek.  Faiz indirimi beklentisi yok.

1. ABD 1Ç21 kazanç sezonu başlıyor

Refinitiv’e göre genel olarak ilk çeyrek sonuçlarının, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık %25 artış yaşamış olması bekleniyor. Bu, eski Başkan Donald Trump idaresindeki vergi indirimlerinin, kâr büyümesinde bir artışa yol açtığı 2018’in üçüncü çeyreğinden beri görülen en büyük çeyrek dönemlik artışı olacak.

Finans isimlerinin yıldan yıla %75,6 ile en çok kazananlardan olması beklenirken malzemecilerin de %45,4 yükselmiş olduğu düşünülüyor.

Wall Street’te ilk çeyrek kazanç sezonu, Çarşamba günü JPMorgan Chase (NYSE:JPM), Goldman Sachs (NYSE:GS) ve Wells Fargo (NYSE:WFC) raporları ile başlayacak.

Bank of America (NYSE:BAC), Citigroup (NYSE:C) ve Blackrock (NYSE:BLK) Perşembe ve Morgan Stanley (NYSE:MS) Cuma günü paylaşacak.

Bu hafta rapor sunacak diğer büyük isimler arasında UnitedHealth (NYSE:UNH), Delta Air Lines (NYSE:DAL), PepsiCo (NASDAQ:PEP) ve Rite Aid (NYSE:RAD) var.

2. ABD TÜFE verisi

Ticaret Bakanlığı Salı günü Mart ayı TÜFE rakamlarını paylaşacak.

TÜFE’nin geçen ay 0.5% ve önceki yıla göre 2.5% artmış olması bekleniyor. Eğer bu öngörüler gerçekleşirse ABD’de enflasyon sekiz ayın en hızlı artışına ulaşacak.

Gıda ve yakıt maliyetini hariç tutan çekirdek enflasyon için tahminler, bir önceki aya göre %0,2 ve yıllık bazda %1,6 ile Şubat ayında görülen %1,3’den daha fazla büyüme göstermiş olması yönünde.

3. ABD perakende satışlar

Perşembe günü Ticaret Bakanlığı Mart ayı perakende satış raporunu paylaşacak.

Ortak tahmin, raporun perakende satışlarda 5.5% yükselmiş olduğunu göstereceği yönünde. Şubat ayında rapor, %3 düşüş ile 2020 Nisan’ından beri görülen en büyük kaybı göstermişti.

Otomobil sektörünü hariç tutan satışların, önceki ay yaşanan %2,7’lik düşüşün ardından 4.8% artmış olması bekleniyor.

Bunlara ek olarak bu haftaki takvimde işsizlik başvuruları, inşaat izinleri, konut başlangıçları ve Philadelphia ve New York bölgelerinin imalat koşullarına dair anketler olacak. Michigan Üniversitesi tüketici hissiyatı endeksinin ön okumaları da gündemde.

4. Fed konuşmacıları

Yatırımcılar faiz oranlarına dair ipuçları ararken bu haftaki Fed konuşmacıları dikkat çekecek.

Fed Başkanı Jerome Powell, Çarşamba günü Washington Ekonomi Kulübü’nün bir etkinliğinde konuşacak.

Fed Başkanı, oluşacak herhangi bir enflasyonun geçici olacağını ve merkez bankasının uzun bir süre daha genişlemeci politikaları sürdüreceğini yinelemekte.

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, New York Fed Başkanı John Williams (NYSE:WMB) ve San Francisco Fed Başkanı Mary Daly de konuşmaları ile ilgi odağında olacak.

5. Çin’in 1Q GSYH verileri

Çin Cuma sabahı ilk çeyrek GSYH verilerini paylaşacak.

Verilerin, 2021’in ilk çeyreğinde bir önceki yıla göre %18,8 büyüme yaşandığını göstermesi bekleniyor. Önceki çeyreğin temposu %6,5 idi.

GSYH raporu dışında Asyalı ülke, Mart ayı ticaret dengesi, endüstriyel üretim, perakende satışlar, işsizlik ve sabit varlık yatırımı verilerini de paylaşacak.

Çin ekonomisi son aylarda önemli ilerleme işaretleri gösterdi: küresel imalattaki artış ve yurtiçi harcamalardaki büyük bir toparlanma sayesinde faaliyetleri pandemi öncesin seviyelere yükseldi.

6. Yurtiçi Yoğun Veri Gündemi

Yurt içinde haftaya yoğun bir gündemle başlanacak. Merkez Bankası tarafından açıklanacak ödemeler dengesi ve TÜİK tarafından açıklanacak işgücü istatistikleri günün en önemli verileri olacak.

2021 Yılında aylık olarak açıklanmaya başlanan işsizlik oranı, yılın ilk ayında mevsim etkisinden arındırılmış verilerle yüzde 12,2 olarak açıklanmıştı. Tarım dışı işsizlik oranı yüzde 14,2, genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 24,7 seviyesinde gelmişti. Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi (SPM), Şubat için mevsim etkisinden arındırılmamış işsizlik oranı tahminini yüzde 12,5 olarak açıkladı. Bir önceki ay oran yüzde 13,4 seviyesindeydi. Yılın ilk ayında cari işlemler dengesi 1,87 milyar dolar açık vermişti.

Foreks Anketine katılan 14 ekonomist Şubat ayında cari işlemler dengesinin 2,45 milyar dolar açık vereceğini tahmin etti. Analistlerin 2021 yılı sonu için beklentisi 26,0 milyar dolar açık oldu.

Hazine, Nisan ayının ilk ihalelerini düzenleyecek. 2 Yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ile 5 yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvil yeniden piyasaya sunulacak. Bir önceki 2 yıllıkta faiz yüzde 16,50, TLREF’e endekslide yüzde 4,43 olmuştu. TÜİK ayrıca İnşaat Maliyet Endeksi verilerini açıklayacak.

Salı günü TÜİK sanayi üretimi, perakende satışlar ve ciro endekslerini açıklayacak (10.00). Foreks’in 9 ekonomist ile yaptığı ankete göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık medyan tahmini yüzde 9,20, arındırılmamış sanayi üretimi medyan tahmini ise yüzde 6,95 artış yönünde oluştu.

7. TCMB faiz kararı

Yeni Başkan Kavcıoğlu’nun yönetiminde iki yeni ismin eklenmesiyle değişen PPK’da 15 Nisan’da ilk faiz karar açıklanacak. TÜFE enflasyonunun yükselmeye devam edişi, beklentilerdeki bozulma ve TL’de Ağbal sonrası yaşanan değer kaybı faiz indirmenin zorluğuna işaret ediyor.  Kavcıoğlu ilk verdiği mesajlarda faiz indirmek konusunda aceleci olmayacağını açıklamış olsa da, faiz indirmek amacıyla görev değişimi yaşanan piyasalar açısından bundan sonra her PPK kritik önemde olmaya devam edecek.  Faizin %19’da sabit tutulması beklenirken, önümüzdeki aylara yönelik beklentiler netleştirmek amacıyla açıklama metni de dikkatle izlenecek.

Investing, Reuters, Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler