Sosyal Medya

Genel

Bundan sonra yatırımcılar küresel ısınmayı göz ardı edemeyecek!

Avrupa Birliği’nin iklim stratejisinin en büyük başarılarından biri, yatırımcıları küresel ısınmayı uzak bir tehdit olmaktan çok yakın bir tehdit olarak…

Bundan sonra yatırımcılar küresel ısınmayı göz ardı edemeyecek!

Avrupa Birliği’nin iklim stratejisinin en büyük başarılarından biri, yatırımcıları küresel ısınmayı uzak bir tehdit olmaktan çok yakın bir tehdit olarak görmeye zorlamak olabilir.

Bloğun çarşamba günü açıkladığı iddialı Yeşil Anlaşma, arabalardan çimentoya kadar her şeyi kapsıyor ve kirliliği 2030 yılına kadar 1990 seviyelerine göre en az %55 oranında azaltmak için tasarlandı.

HSBC Holdings Plc’nin eski sürdürülebilir finans başkanı ve ESG veri şirketi Arabesque S-Ray’in şu anki CEO’su olan Daniel Klier, “Anlaşma finans sektörü hakkında direkt çok az şey söylese de, para yöneticileri için dünyanın değişen ikliminin kısa vadeli ekonomik etkilerini düşünmelerini sağlayarak önemli bir etki yarattı. Birçok insan için 2050’deki dünya hakkında bir konuşma olan şeyi, önümüzdeki beş yıl içinde gerçek kâr ve zarar etkisine dönüşecek bir olgu olarak görmeye başlıyor” dedi.

2050 yılına kadar net sıfır emisyon elde etmek için sera gazı kirliliğinin 2030 yılına kadar yarıya indirilmesi gerekiyor. Bilim adamlarına göre hedef küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlamak. Ve giderek artan sayıda şirket net sıfır hedeflerini açıklamış olsa da birçoğu hala bu hedefe nasıl ulaşacaklarını gösteremedikleri için eleştiriliyor.

AB’nin 2030 hedefi, Avrupa’yı ilk karbon nötr kıta yapma konusundaki daha geniş misyonunun bir parçasını oluşturuyor. Çarşamba günü açıklanan paket, dünyanın en büyük karbon pazarını nakliye şirketlerini içerecek şekilde genişletmeyi, yeni içten yanmalı motorlu arabaları ortadan kaldırmayı ve çelik, çimento ve alüminyum ithalatına vergi koymayı içeriyor. Duyuru, finans sektöründen çok reel ekonomiye odaklanmış olsa da finans dünyasını karbon nötrlüğü hedefine uygun hale getirmek için bu ayın başlarında önerilen kuralları yakından takip ediyor.

Federe Hermes’te sabit gelir başkanı Andrew Jackson için, geniş kapsamlı yeşil anlaşmanın en ilginç ve bir şekilde gözden kaçan unsurlarından biri, ülkelerin daha fazla karbon dioksit emilimi için ormanlar ve otlaklar gibi karbon yutaklarını artırma gereksinimi.

Jackson ayrıca, birden fazla ülkede faaliyet gösteren büyük şirketler için özel bir öneme sahip olacağından, karbon sınır vergisinin yatırımcılar için önemli bir girişim olduğunu belirtiyor. Genel olarak paketin pazarlar için iyi olacağını söyleyen Jackson, “AB gerçekten çok büyük bir sorunun kapımızda olduğunu kabul ediyor ve bu yüzden çok büyük bir şey yapmamız gerekiyor; Geçtiğimiz 18 ayda, gerektiğinde alınması gereken önlemlerin başarıyla yapılabileceğini gördük. Bu durum bana piyasaları alınacak tedbirlerin büyük bölümünü finanse etmek için kullanacaklarını gösteriyor” dedi.

California Teachers Retirement System’da portföy yöneticisi olan Aeisha Mastagni ise, iklim değişikliği ile kurumsal finansman arasındaki bağlantının giderek daha belirgin hale geldiğini söylüyor.

Portföylerin bir parçası olan şirketlerin değişen bir dünyada dirençli olacağından gerçekten emin olmak isteyen pazar genişliyor” dedi.

Bu arada, çevresel, sosyal ve yönetişim yatırımları giderek daha pahalı hale geldiğinden, yeşil varlıkların peşinde koşmak, bir ESG balonunun oluştuğuna dair endişeleri besliyor. Buna rağmen, Nordea Bank Abp’nin baş yatırım stratejisti Andreas Osterheden’e göre, ESG’nin gidişatı o kadar güçlü ki, talebin aniden ortadan kalkması pek olası değil.

 

Kaynak: bloomberg.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler