Sosyal Medya

Ekonomi

BES getirileri dolar ve mevduat faizini geçti

BES katılımcısının birikimleri son bir yılda yüzde 26.44 artarken, yatırım aracı olarak mevduat faizini tercih edenlerin getirisi yüzde 9.77, doları…

BES getirileri dolar ve mevduat faizini geçti

BES katılımcısının birikimleri son bir yılda yüzde 26.44 artarken, yatırım aracı olarak mevduat faizini tercih edenlerin getirisi yüzde 9.77, doları tercih edenlerin ise yüzde 24.90 oldu. Aynı dönemde faizsiz BES fonları yüzde 45.63 getiri sağladı.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcılarının birikimleri yüzde 26.44 arttı. Son bir yılda, emeklilik fonları, enflasyonun yaklaşık 12 puan üzerinde getiri sağladı. En yüksek getiri ise yüzde 41.34 ile hisse senedi fonlarında oldu. Son verilere göre gönüllü BES’te 6 milyon 970 bin kişi bulunuyor ve BES’te devlet katkısı fonları da dahil fon toplamı 175 milyar lirayı geçti.

Peki, bu 6.9 milyon kişinin birikimleri ne oldu? Son bir yılda BES’te ortalama getiri yüzde 26.44 olarak gerçekleşti. Birikimlerini faizli fonlarda değerlendirenlerin son bir yılda birikimleri yüzde 24 artarken, faizsiz fonların getirisi ise yüzde 45.63 oldu. BES’teki getiriler enflasyon ile mukayese edildiğinde ise sistemin toplam getirisi, enflasyonun 11.84 üzerinde oldu. Yani, sistemdeki katılımcıların birikimleri enflasyon karşısında erimezken, aksine enflasyonun 11.84 puan üzerinde birikimleri arttı. Faizli fonları tercih edenlerin enflasyonun 9.4 puan üzerinde getirileri artarken, birikimlerini faizsiz fonlarda tercih edenlerin birikimleri ise enflasyonun 31 puan üzerinde arttı. BES’te, yüzde 24 devlet katkılarının değerlendirildiği fonların getirisi ise son bir yılda yüzde 12.29 olarak gerçekleşti.

 

 

 

Kaynak: bigpara.hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler