Sosyal Medya

Ekonomi

YORUM:  Ekonomik Güven Endeksi geriliyor, ama hala çok yüksek

Türkiye’de üretici ve tüketicilerin ekonomik duruma ilişkin beklentilerini ölçen Ekonomik Güven Endeksi, Aralık ayında %1,8 oranında azalarak 97,6 değerine geriledi.…

YORUM:  Ekonomik Güven Endeksi geriliyor, ama hala çok yüksek

Türkiye’de üretici ve tüketicilerin ekonomik duruma ilişkin beklentilerini ölçen Ekonomik Güven Endeksi, Aralık ayında %1,8 oranında azalarak 97,6 değerine geriledi. Bu seviye Mayıs sonrası en düşük seviye oldu.  Manşet veri ekonomiye güvenin azaldığı ve tüketiciden, üretici ve toptancıya her sektörde mütevazi bir karamsarlığını başgösterdiğini ilan ediyor.

 

Yine de endeksin “tarafsız bölge” sınırı 100’ün hemen altında direnmesi çok ilgi çekici, çünkü siyaset anketlerinde katılımcıların %75 gibi bir çoğunluğu ekonomide kriz olduğunu öne sürüyor.

 

 

2021 yılı başında 96,20 olan endeks, Temmuz ayında 100,0 seviyesini, Ekim ayında da 101,0 seviyesini aştı. Endekste 100,0 seviyesi üzeri genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100,0 seviyesi altı ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösterir.

 

Investing.com’a göre Aralık ayında endekste yaşanan düşüş tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.

 

Endeks içinde yer alan alt endekslerden tüketici güven endeksi Kasım ayında %7,3 oranında oldukça sert düşüş yaşamasının ardından Aralık ayında %3,1 oranında azalarak 68,9 değerine geriledi. Reel kesim güven endeksi %1,7 oranında azalarak 110,1 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %0,5 oranında azalarak 118,8 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %0,4 oranında azalarak 121,5 değerini ve inşaat sektörü güven endeksi %3,9 oranında azalarak 90,0 değerine geriledi.

 

Avrasya Kasım anketine göre, katılımcıların %71’i ekonominin krizde olduğu düşüncesinde:

 

“Sizce ekonomik kriz var mıdır?”

 

  • Ciddi bir ekonomik kriz olduğunu düşünüyorum: Yüzde 71
  • Geçici bir ekonomik kötüleşme olduğunu düşünüyorum: Yüzde 15.9
  • Ekonomik kriz olduğunu düşünmüyorum: Yüzde 4
  • Bilmiyorum: Yüzde 11.7

 

Turkey Data Monitor veriyi şöyle yorumladı: Ekonomik güven endeksi (mevsim. arındırılmış) Ekim’de 1 puan ve Kasım’da 2 puan düştükten sonra Aralık’ta da aylık 1,8 puan azalışla 97,6’ya, Mayıs’tan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Endeksin son çeyrek ortalaması da 99,4 ile bir önceki dönemin 1,7 puan altında gerçekleşti.

 

Bakan Dönmez: “Yenilenebilir enerji kurulu gücümüz yüzde 54 seviyesine ulaştı”

 

Çetin Ünsalan: Sanayiciden kibarca faiz uyarısı

 

Eray Görgülü:  Geçim sıkıntısı halk ekmek satışlarını patlattı

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler