Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Yatırımcılar enflasyon korkusunu atlattı, Borsalar yükselmeye devam edecek

HSBC Wealth Management’a göre piyasalar artık enflasyondan korkmuyor ve delta Covid-19 varyantının yayılmasına odaklanıyor. Baş Yatırım Sorumlusu Xian Chan Perşembe…

Yatırımcılar enflasyon korkusunu atlattı, Borsalar yükselmeye devam edecek

HSBC Wealth Management’a göre piyasalar artık enflasyondan korkmuyor ve delta Covid-19 varyantının yayılmasına odaklanıyor.

Baş Yatırım Sorumlusu Xian Chan Perşembe günü yaptığı açıklamada, yatırımcıların ABD Merkez Bankası’nın para politikasını sıkılaştırmaya zorlanıp zorlanmayacağını değerlendirmesinden sonra oluşan yüksek enflasyonla ilgili endişe döneminden sonra, piyasaların bu duruma alışmış göründüğünü söyledi.

Xian, Temmuz ayında ABD tüketici fiyat enflasyonu yıllık %5,4 ile yüksek kalırken, 10 yıllık ABD Hazine getirisinin düştüğüne işaret ederek, piyasaların enflasyon söz konusu olduğunda “korkunun kendisinden başka korkacak bir şeyi olmadığını” belirtti. Xian,“Normalde tahvil getirileri ile enflasyon beklentileri arasında doğrudan bir ilişki vardır. Enflasyonun daha yüksek olması bekleniyorsa, tahvil getirileri daha yüksek faiz oranları olasılığını yansıtacak şekilde yükselir. Ancak ilginç bir şekilde, tahvil getirileri Nisan ayında zirve yaptıktan sonra düştü” dedi.

Avrupa’da Cuma sabahı itibariyle 10 yıllık Hazine tahvil faizi Mart ayında %1,7’nin üzerindeyken yeniden %1,3405’e düştü. HSBC, yıl sonuna kadar %1’e kadar düşeceğini tahmin ediyor.

Bu arada, S&P 500 Perşembe günü yeni bir rekor kırdı. Xian, enflasyon beklentilerinin yüksek kalmasına rağmen bu piyasa hareketlerinin gerçekleştiğinin altını çizdi.

Philadelphia Fed’in anketi, enflasyonun önümüzdeki beş yılda %2,4 civarında seyredeceği yönünde beklentilerin olduğunu gösteriyor.

Xian, “Borsadaki oynaklığı analiz ederken bile, daha yakından incelendiğinde S&P 500, enflasyonla ilgili endişelere rağmen Ocak ayından bu yana aylık bazda yükselmeye devam ediyor. Enflasyon korkularının en yüksek olduğu Mayıs ve Haziran aylarında bile pozitif getiriler sağlandı” dedi.

HSBC Baş Yatırım Sorumlusu, bu durumun yatırımcıların Fed’in niceliksel genişleme programını azaltma niyetleri hakkındaki mesajlarından “korkmayacağı” anlamına gelmediğini, ancak Fed’in şu ana kadar para akışını azaltma iletişimini oldukça iyi yönettiğini söyledi.

Xian,“Muhtemelen piyasalar artık Covid ile ilgili mevcut duruma ve özellikle Delta varyantının yayılmasına daha fazla odaklanıyor” dedi.

Dünyanın çeşitli yerlerinde Covid-19 vakalarının yeniden artmasıyla birlikte, Başta Asya-Pasifik olmak üzere birçok ülke pandemi önlemlerini yeniden uygulamaya koyuyor. Bu arada, İngiltere ve diğer birkaç ülke ekonomilerini yeniden açma konusunda ilerleme kaydetti.

Xian, “Ancak nereden bakarsanız bakın, genel görüş (ve umut), aşılama programlarının geniş başarısı, iyileşme hikayesinin bu yılın ikinci yarısında devam etmesine izin verecek” dedi.

HSBC’nin hisse senetlerine, özellikle de tüketici takdirine bağlı, finansal ve gayrimenkul gibi doğrudan tüketicilere maruz kalan sektörlere yatırım yapması bu temel duruma dayanmaktadır. Ancak, yatırımcıları volatilitenin periyodik olarak ortaya çıkabileceği konusunda uyardı.

Bununla birlikte, büyük bankaların stratejistleri, ikinci çeyreğe ilişkin görünüm konusunda ikiye bölünmüş durumda. Bank of America Avrupa Hisse Senedi Stratejisi Başkanı Sebastian Raedler bu haftanın başlarında CNBC Pro Talks’a verdiği demeçte, büyüme ılımlılaştıkça, yeniden açılma patlaması azaldıkça ve hükümetler ile merkez bankalarından gelen teşvikler gevşetildikçe, hisse senedi piyasalarının ivme kaybedeceğini söyledi.

Raedler, “İkinci çeyreğin sonunda küresel döngüde ve euro bölgesi döngüsünde çok net bir şekilde zirveyi gördüğümüzü düşünüyoruz ve çok basit bir ifadeyle, şimdi hızlanmak yerine yavaşlıyorsanız, o zaman gerçekten kaybetmeye başlıyorsunuz demektir. Son 15 ayda gördüğünüz bu harika hisse senedi piyasası performansı için kilit bir katalizör görevi görüyor” dedi.

 

Kaynak: cnbc.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler