Sosyal Medya

Ekonomi

Yabancı portföylerden çıkış durdu, yurtiçi DTH artıyor

TCMB’nin açıkladığı son portföy verilerine göre, 12 Kasım haftasında yabancı yatırımcıların tahvil portföyüne 110 milyon dolarlık, hisse senetlerine de 480…

Yabancı portföylerden çıkış durdu, yurtiçi DTH artıyor

TCMB’nin açıkladığı son portföy verilerine göre, 12 Kasım haftasında yabancı yatırımcıların tahvil portföyüne 110 milyon dolarlık, hisse senetlerine de 480 milyon dolarlık giriş gerçekleşmiştir. Fiyatların belirgin olarak ucuzlamasının ardından, yabancı yatırımcıların son 2 haftada tahvil ve hisse senetlerine toplam 0.9 milyar dolarlık giriş yaptıkları görülmektedir.

Bunların yanında, BDDK’nın açıkladığı bankaların bilanço dışı döviz pozisyonu ve TCMB’nin swap (depo olarak muhasebeleştirilen hariç) miktarındaki değişimden, yurtdışı yerleşiklerin swap pozisyonlarındaki akımları hesaplıyoruz. Bu kanaldan ise, Eylül ortasından beri yaşanan 8.2 milyar dolarlık çıkıştan sonra, 12 Kasım haftasında 0.2 milyar dolarlık sınırlı da olsa bir giriş gerçekleşmiştir. (Grafik 2)

 

 

TL cinsinden toplam fon hareketine (hisse, bono, carry trade) baktığımızda ise, geçen hafta 0.8 milyar dolarlık giriş gözlenmektedir. Önceki 9 haftada yaşanan 8.6 milyar dolarlık çıkıştan sonra bu girişi önemli buluyoruz. Bu durum, kurlardaki artışın sonrasında TCMB’nin bu haftaki PPK toplantısında faiz arttırmayabileceği yönündeki beklentilerden kaynaklanıyor olabilir. Böyle bile olsa, yabancı pozisyonlanmasının son derece düşük seviyelere geldiği ve daha fazla çıkış için alanın sınırlı kaldığı anlaşılmaktadır. Ancak tekrar girişlerin başlaması için, faiz indirimlerinin sonuna gelinmesi beklenebilir.

 

Yurtiçi yerleşikler tarafında ise, altın ve parite etkisinden arındırdıktan sonra gerçek kişilerin döviz mevduatında 12 Kasım haftasında 1.5 milyar dolarlık, son 2 haftada da 2.4 milyar dolarlık artış olmuştur. Bu da yurtiçinde döviz talebinin güçlenmeye başladığını düşündürmektedir. Bu artışın sadece 0.5 milyar dolarlık sınırlı kısmı

bireylerden kaynaklanmıştır, ağırlıklı olarak şirketlerin döviz talebi belirleyici olmuştur.

 

 

Kaynak:   QNB Finansbank Günlük Rapor, 19 Kasım

 

 

Doların altın gecesi:  Dolar Endeksi 96’yı yukarı kırdı

 

Devaluasyonun Hazine ve özel sektöre maliyeti akıllara zarar

 

Kamu bankalarından bir tur daha faiz indirimi

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler