Sosyal Medya

Ekonomi

USDTRY kuru 12 seviyesine geriledi. DTH bozumu mu; kamunun müdahalesi mi?

Gündemi, Dövize Endeksli Mevduat veya namı diğer “Kur korumalı TL vadeli mevduat” ürünün meşgul etmeye devam ediyor. Hazine ve Maliye…

USDTRY kuru 12 seviyesine geriledi. DTH bozumu mu; kamunun müdahalesi mi?

Gündemi, Dövize Endeksli Mevduat veya namı diğer “Kur korumalı TL vadeli mevduat” ürünün meşgul etmeye devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk Lirası cinsinden bu ürüne geçecek hesapların muhatabı olmaya devam ederken, TCMB ise, sadece yabancı paradan dönen hesapların muhatabı olacak.

Yabancı paradan TL’ye dönecek ve kur koruması şemsiye altına girecek hesaplar için dün TCMB saat 11:00’de USDTRY kurunu 12,3480 olarak açıkladı. Son bir kez daha hayali bir örnekle pekiştirmek gerekirse, dün 3 aylık %15 faizle mevduat bağlayan bir müşteri için, vade sonunda eğer USDTRY kuru %20 artış kaydederek 14,8176 seviyesine gelmişse, mevduat faizinin üzerine %5 kur koruması kendisine ayrıca ödenecek.

Dün USDTRY kuru günü boyunca 12,50 seviyelerinde işlem görmesi ardından akşam saatlerinde psikolojik 12 seviyelerinin diplerine kadar gevşedi. Haftalardır, soluksuz bir şekilde yukarıya giden kurun sakinleşmesi hatta geri çekilmesi ardında yatan dinamiğin müşteri kaynaklı döviz (DTH) bozumu olup olmadığını henüz tam olarak bilemiyoruz. Sağlıklı bir şekilde yorum yapabilmek adına, her hafta Perşembe günü TCMB’nin açıkladığı Para ve Banka İstatistiklerine bakacağız. Bunun için de haftaya Perşembe gününü beklememiz gerekiyor.

Dün günün ikinci yarısında USDTRY kuru yavaş yavaş gevşemeye devam ederken, TCMB’nin 20-21 Aralık tarihinde günlük Analitik Bilançosuna atıfta bulunarak haber yapan Uğur Gürses, dikkatleri farklı bir noktaya çekerken, ekonomik önlem paketinin açıklanması sonrası USDTRY kurunda yaşanan %40’a yakın gerilemenin sebebi zihinleri kurcaladı.

TCMB Aralık ayında 5 kez doğrudan piyasaya döviz satış yönünde müdahalede bulunduğu biliyoruz. Lakin, kurun sert gerilediği Pazartesi akşamı ve Salı sabahı TCMB’nin sahnede görülmediğini de biliyoruz. Aylık finansman tablosunda 7 milyar dolar büyüklükte bir ödeme rakamının olmadığını da gördük.  Uğur Gürses analitik bilançoda iki günde yaşanan toplam 7 milyar dolar büyüklüğünde daralmayı, doğrudan müdahale dışında bir kanalla piyasaya döviz satışı olarak yorumlayarak Berat Albayrak döneminde olduğu üzere “arka kapıdan müdahaleye” dönüş olarak manşetine taşıdı. Elbette, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine toplantısı ardından başlayan ve ertesi sabah devam eden ve 18,25 seviyesinden 11 seviyelerine kadar süren USDTRY kurunda düşüşün arkasında acaba müşteri kaynaklı döviz satışı yerine kamunun mu payı olduğu soruları da yukarıda da değindiğim üzere zihinleri kurcaladı.

Hazır TCMB müdahalesinden söz etmişken, Aralık ayında, TCMB’nin 2014 yılından sonra ilk kez yapmış olduğu doğrudan döviz satım müdahalesinde büyüklüğün 844 milyon dolar olduğu yayımlandı. Resmi olarak Aralık ayında 5 kez müdahalede bulunan TCMB’nin 5-6 milyar dolar civarında bir satış yaptığı tahmin ediliyor. Veriler açıklandıkça paylaşmaya devam edeceğiz. TCMB’nin net rezervlerinin (hazine mevduatı ve swaplar düşüne) eksi 65 milyar dolar, 10 Aralık itibariyle brüt döviz ve altın rezervlerinin ise (brüt döviz 84,2 milyar dolar ; altın rezervleri ise 38,7 milyar dolar) toplam 122,9 milyar dolar düzeyinde olduğunu not edelim.

Borsadaki satıcılı hava, kur korumalı mevduatın açıklanması sonrasında düne de taşındı. Ana endeks günü %4,6 değer kaybı ile tamamlarken, son 3 günde tepeden düşüş %25 seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi ise dün yara sarmaya çalışarak günü %3,5 yükselişle tamamladı. Bankacılık endeksinde yeniden yükselişten söz edebilmek adına, endeksin 1,725 seviyesinin üzerinde gecelik kapanış yapması gerekecek.

USDTRY kurunda geri çekilme devam ederken, BİST100 ana endeksinde dünkü sert düşüş ardından Türkiye’nin yabancı indinde risklerini gösteren 5 yıl vadeli CDS risk priminin 600 baz puanın üzerinde kaldığını görüyoruz. TCMB’nin faiz indirimlerine rağmen, 2 yıllık TL bileşik faizin sınırlı bir geri çekilme ile %22,60 ; 10 yıllık tahvilin ise %23,40 seviyesinde olduğunun altını çizelim. Alternatif piyasalara, USDTRY kurunda yaşanan geri çekilmenin etkisinin tam olarak yansımadığını söylemek gerekiyor.

Yurtdışı cephede ise hava göreceli olarak sakin. Batı aleminde Noel tatili öncesinde son işlem saatlerindeyiz. ABD borsalarının dün geceyi de yükselişle tamamlaması ardından bu sabah Asya’da da hava güneşli. Avrupa’da Omicron Varyantı nedeniyle günlük vaka sayısında ciddi artış görülürken, İngiltere’de 100bin seviyesine yükselen verilere rağmen, hastaneye yatış oranlarında artış olmaması ve varyantın semptomların hafif olduğu yönünde haberler, yüreklere adeta su serpiyor.

Delta varyantının aksine, Omicron’un ekonomik aktiviteyi sanıldığı kadar hırpalamayacağı beklentisi ve devam eden yılsonu etkisi ile iyimserliği de bir yere kadar anlayabiliyoruz. Hazır virüsten söz etmişken, Pfizer, şiddetli hastalık riski taşıyan 12 yaş ve üstü kişiler için, ilk ağızdan antiviral COVID-19 hapına izin verdi.

Bu sabah ekonomik aktivite denince akla gelen ilk gösterge olan Brent cinsi petrol 75,50 dolar seviyesine yükselerek günün moralli başladığına işaret ediyor. Dolar endeksinin (DXY) 96 seviyesini diplerine gerilemesi, güvenli liman ihtiyacının da azaldığına işaret ediyor. Gümüşün haftalık olarak 22,10 dolar seviyesinde tutunması ardıdan beklentimize paralel bebek adımlarla da olsa 23 doların kıyısına kadar dün yürüdüğünü görüyoruz. Bitcoin dün 49,000-49,500 seviyelerinin üzerinde gecelik kapanış yapamadı. Takvimin bir gün ilerlemesi nedeniyle bugün için gözümüz 49bin seviyesinde olacaktır. 49bin üzerinde temiz bir gecelik kapanışı, alıcıların kontrolü yeniden ele geçirmesi anlamında yorumlayarak pozisyon artıracağız. Vakti gelmemiş ve yanlış yönde olan bir trende olmamak adında, sabırlı olmak gerekiyor. Tren kalmadan trene atlamanın da bir manası (yön netleşmeden hamle yapmak) olmayacaktır. Yatırımın en büyük silahının sabır olduğunu unutmayın!

Bugünün veri takviminde sabah saatlerinde Avrupa’da açıklanacak imalat PMI rakamları; günün ikinci yarısında ise her hafta Perşembe günü olduğu üzere içerde TCMB ve BDDK’nin haftalık bültenini irdeleyeceğiz. ABD’de ise çekirdek PCE enflasyonu, kişisel gelir ve harcamalar, işsizlik maaşı başvuruları, konut satışları ve tüketici endeksi takip edilebilir. İçeride kur korumalı mevduat ürününe yönelik gelecek haber akışı da piyasa yansıması yaratabilir.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler