Sosyal Medya

Ekonomi

Uğur Gürses: Ankara’nın ‘öğrenilmiş çaresizliği’

Ekonomist Uğur Gürses T24’te köşe yazılarına başladı.  Yazılarıyla hepimizin ufkunu açmayı başaran Gürses’e başarılar diliyoruz. Gürses ilk yazısında Erdoğan yönetiminin…

Uğur Gürses: Ankara’nın ‘öğrenilmiş çaresizliği’

Ekonomist Uğur Gürses T24’te köşe yazılarına başladı.  Yazılarıyla hepimizin ufkunu açmayı başaran Gürses’e başarılar diliyoruz.

Gürses ilk yazısında Erdoğan yönetiminin yeni ekonomi politikasının dinamiklerinden bahsediyor:

“19 yıl boyunca başta IMF fonlarının ve tüm küresel sermaye akımlarının üzerinde sörf yapan ve meyvesini girdiği seçimlerde alan Erdoğan, sermayenin kesildiği koşullar veri iken anketlerde gerileyen oy tabanının çaresizliği içinde ‘eldeki tek tehlikeli kurşunu’ kullanıyor. Faizleri enflasyonun altına çekiyor. Faizleri siyasi direktifle Merkez Bankası eliyle düşürerek, üretim, ihracat, yatırım ve istihdam sağlama, enflasyonu düşürme gibi, “düğmeye basarak” hepsinin alınacağını sandığı bir hamleye girişiyor. Seçimlere bir buçuk yıl kala girişilen bu politikanın meyvesinin ise altı ayda alınması beklentisi olduğu anlaşılıyor.”

Gürses ağustos ayında bir TV programında faiz indirimi konusunda sinyalini belli yerlere verdim dediği Erdoğan’ın sözlerinden bu yana dolar kurunun %50 arttığını, bunun %30’unun enflasyona yansıması halinde mevcut enflasyona 15 puan ilave olacağını vurgulayan Gürses, Ankara’nın yarattığı girdabın hızla gelişen bir devalüasyon-enflasyon sarmalı olduğunu vurguluyor. Bu sarmalın vatandaşı, şirketleri daha fazla biçimde TL’den kaçmaya yönelteceğini ve sonucun ülkeye döviz kazandırmaktan öte sadece geniş bir halk kesiminin daha da yoksullaştıracağını belirtiyor.

Yazının tamamı burada.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler