Sosyal Medya

Ekonomi

UBS anketi: Merkez bankalarının endişeleri enflasyon, COVID-19 ve borç

UBS anketinin sonuçları enflasyon, COVID-19 krizine son verilememesi ve artan borç seviyelerinin merkez bankası yöneticilerinin en önemli endişeleri olduğunu gösterdi.…

UBS anketi: Merkez bankalarının endişeleri enflasyon, COVID-19 ve borç

UBS anketinin sonuçları enflasyon, COVID-19 krizine son verilememesi ve artan borç seviyelerinin merkez bankası yöneticilerinin en önemli endişeleri olduğunu gösterdi.

Geçen yılki Yıllık Rezerv Yöneticisi Anketi’nde katılımcılar tarafından hiç işaret edilmeyen bir risk olan enflasyon ve uzun vadeli verimlerdeki kontrolsüz artışlarla ilgili korkular, bu yıl katılımcıların %57’si tarafından küresel ekonomi için ana risk olarak gündeme getirildi.

Salgının sona erdirilememesi, katılımcıların %79’u tarafından endişe kaynağı olarak gösterildi ve %71’i hükümetin borç seviyelerini işaret etti.

COVID-19’un ciddiyeti hakkındaki huzursuzluğu yansıtan ankete katılanların yarısı, virüsün ancak 2022’den sonra biteceğine inanıyor.

Nisan ve Haziran aylarında gerçekleştirilen ankete 30’a yakın küresel merkez bankası yöneticileri yanıt verdi.

UBS’in küresel piyasalar strateji başkanı Castelli Reuters’e verdiği demeçte, “Enflasyon merkez bankacıları için endişelerin başına geri döndü. Çoğunluk bir yükseliş beklediklerini, ancak bir nevi çok yüksek enflasyon seviyelerine geçmediklerini söylüyor. Dolayısıyla merkez bankacılığı camiası arasında, yaşadığımız mevcut yükselen enflasyonun geçici olduğu yönünde bir görüş var gibi görünüyor” dedi.

Özellikle FX rezervlerinin yatırımıyla ilgili riskler açısından, katılımcıların% 86’sı tarafından belirtilen en büyük endişe, sabit gelir içinde daha düşük ve negatif verim.

Katılımcıların üçte ikisinden fazlası ABD Merkez Bankası Fed’in 2023’te faiz oranlarını yükseltmesini beklerken, %30’u Fed’in bunu 2022’de yapacağını öngörüyor.

Buna karşılık, katılımcılar Avrupa Merkez Bankası için daha geç bir faiz artış döngüsü bekliyor.  %33’ü ilk faiz artışını 2023’te, %41’i 2024’te ve sadece %26’sı 2024’ten daha sonra bekliyor.

Önde gelen merkez bankalarının ihtiyaç halinde piyasaları ve ekonomiyi desteklemek için ne kadar ileri gidebileceği sorusuna verilen cevaplardan katılımcıların %58’inin Fed’in eğri kontrolüne yönelebileceğini düşündüğü ortaya çıktı.

Ankete göre, varlık sınıfları genelinde rezervlerin daha fazla çeşitlendirilmesine yönelik eğilim devam etti. Hisse senetleri merkez bankalarının %40’ından fazlası için uygun bir varlık sınıfı olarak kabul görmekte. Katılımcıların %54’ü için gelişmekte olan piyasa borcunu rezervlerine katabileceğini söylüyor. Genel eğilim enflasyona karşı koruma yapan varlıklara doğru daha fazla kayış.

Ankete katılanların yaklaşık %40’ı önümüzdeki üç yıl içinde merkez bankası dijital para birimlerinin piyasaya sürülmesini bekliyor.

Reuters

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler