Sosyal Medya

Ekonomi

TÜSİAD’dan istikrar ve güven talebi

TÜSİAD Genel Kurulu’nda Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ve TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski yaptığı açıklamalar ile ekonomi yönetiminden güven…

TÜSİAD’dan istikrar ve güven talebi
TÜSİAD Genel Kurulu’nda Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ve TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski yaptığı açıklamalar ile ekonomi yönetiminden güven talep etti.Özilhan konuşmasında “Rezervden döviz satışıyla Türk Lirası’nı korumak kısa bir süre işe yarar” derken, aynı sorunun hep tekrarlanmaması için ekonomik yapının dönüşüp döviz gelirlerinin artması ve ekonomi yönetiminin güven sağlaması gerekir diye ekledi. .

Özilhan’ın vurguladığı konulardan bir tanesi de fiyat artışlarıyla mücadele etmek için fiyat kontrollerinin yetmediği oldu.  YİK Başkanı çözüm olarak üretim kapasitesinin artmasını işaret etti. Yüksek faiz oranlarının tasarruf açığının sonucu olduğunu söyleyen Özilhan, faiz indirimlerin,n kalıcı olması için tasarrufların artırılması ve uzun vadeli kaynak çekilmesi gerektiğini ekledi.  TL’deki değer kaybının nedenleri olarak da döviz geliri üretme kapasitesindek, düşüş kadar geleceğe ilişkin artan belirsizlikleri sıraladı. Özilhan rezervlerden döviz satışıyla TL’yi korumaya çalışmanın kısa bir süre işe yarayabileceğini vurguladı.

Özilhan, Merkez Bankası’ndaki değişimleri konu ederken, “faizler bir tansiyon hastasının tansiyon ilacına verdiği tepki gibi hızla iniyor ve ilaç kesilince de yeniden çıkıyor. Bu iniş çıkışlar bünyeni daha da zayıflatıyor. Yatırımcı güvenin tesis edilemeyince uzun dönemli yatırım kararları da alınamıyor. Yatırımcı güven ister. Sık sık değişmeyen kurallar ister. Uzun vadeli yatırımın sırrı istikrar ve güvendir. Tasarruf açığının bir cephesi de mali disiplindir. Türkiye kamu kaynaklarını çok iyi kullanmalı ve daha verimli alanlara harcamalı. Lüzumsuz harcamalar yerine her kuruşunu üretime, sanayiye, tarıma, eğitime, bilimsel ve insanı gelişmeye ayırmalı. Kamu kaynaklarını harcarken rekabetçi piyasa ilkelerine uygun olarak davranılmalı” dedi.

TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski ise konuşmasında zayıf TL’nin Türkiye’yi dışşal şoklara karşı zayıf bıraktığını söylerken, TL’nin değer kazanması için güven gerektiğini ekledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler