Sosyal Medya

Ekonomi

Tüketici güveni Mart’ta 2,5 yılın zirvesinde- olabilir mi?

Tartışmalı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)verilerine bu sabah bir yenisi eklendi. Açıklanan verinin içinde mantık aramak gerekirse, Kasım-Mart arasında şok merkez…

Tüketici güveni Mart’ta 2,5 yılın zirvesinde- olabilir mi?

Tartışmalı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)verilerine bu sabah bir yenisi eklendi. Açıklanan verinin içinde mantık aramak gerekirse, Kasım-Mart arasında şok merkez bankası başkanlığı değişimi öncesinde kurda yaşanan istikrar ve TL’nin değer kazama etkisi diye düşünmek mümkün.  Aynı dönemde faiz artışından tüketiciler etkilenmemiş gibi görünüyor ki çok mümkün değil.

Diğer yandan, Cuma gecesinden beri Türkiye ekonomisinde yaşananlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi yetkilerini ekonomi yönetiminde yüksek oynaklık ve belirsizlik yaratacak şekilde kullanmakta oluşu hiç şüphesiz Tüketici Güveni’ni Nisan ayından itibaren hızla aşağı çekecek seviyede.  Tabi eğer TÜİK açıklamalarında bunu yansıtmak isterse.

TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre, mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,5 oranında arttı. Şubat ayında 84,5 olan endeks, mart ayında 86,7 oldu.

Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Mart 2021

Böylece tüketici güven endeksi geçen yılın kasım ayından bu yana üst üste 5. ayında da yükseldi ve Ağustos 2018 kur krizi hemen öncesindeki izlenen zirve 88,2 puana en yakın yere ulaştı.

Hanenin maddi durumu endeksi: Şubat ayında 66,3 iken, Mart ayında %1,4 oranında artarak 67,3 oldu.

Hanenin maddi durum beklentisi endeksi:  Şubat ayında 84,5 iken, Mart ayında %4,0 oranında artarak 87,9 oldu.

Genel ekonomik durum beklentisi endeksi: Şubat ayında 91,7 iken, Mart ayında %2,5 oranında artarak 94,1 oldu.

Dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi: Şubat ayında 95,5 iken, Mart ayında %2,0 oranında artarak 97,4 oldu.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler