Sosyal Medya

Ekonomi

TOBB/Arif Öztan: “Yılda 1 milyar dolar tekstil atığını ekonomiye kazandırıyoruz”

TOBB Atık ve Geri Dönüşüm Sanayi Meclisi Başkan Yardımcısı Arif Öztan, öncelikli hedeflerinin sektörel veri bankası oluşturmak olduğunu açıkladı. Türkiye…

TOBB/Arif Öztan: “Yılda 1 milyar dolar tekstil atığını ekonomiye kazandırıyoruz”

TOBB Atık ve Geri Dönüşüm Sanayi Meclisi Başkan Yardımcısı Arif Öztan, öncelikli hedeflerinin sektörel veri bankası oluşturmak olduğunu açıkladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) çatısı altında 62’nci sektör meclisi olarak kurulan Atık ve Geri Dönüşüm Sanayi Meclisi çalışmalarına başladı. Başkan Ali Kantur, başkan yardımcıları Mustafa Saral, Ömer Benli, Vedat Kılıç, Arif Öztan ve Burak Ceylan’ın ilk gündemi sektörün mevut durumunu ortaya koymak. TOBB Atık ve Geri Dönüşüm Sanayi Meclisi Başkan Vekili Arif Öztan, “Geri dönüşümün bir sektör olarak tanımlanması önemli, şimdi öncelikli işimiz bir veri bankası kurmak.” dedi.

Arif Öztan Uşak’ın değerlerinden ve katkısı büyük

Uşaklı Tekstilci Arif  Öztan mesleğini “çöpçülük” olarak tanıtıyor ama Uşak ve Havalisi Tekstil İşverenleri Sendika Başkanı, Öztan İplik Yönetim Kurulu Başkanı, Uşak Doğalgaz Dağıtım Şirketi USDAŞ yöneticisi gibi daha birçok şapkası var. Tekstil Geri Kazanım ve Dönüşüm Sanayi Komite Başkanlığı’nı da olan Öztan’ın artık yeni unvanı TOBB Atık ve Geri Dönüşüm  Sanayi Meclisi başkan yardımcılığı.

Geri Dönüşüm Ekonomisi’ne konuşan Arif Öztan, TOBB’da geri dönüşümün bir sektör olarak tanımlanmasının büyük bir kazanım olduğunu vurguluyor. Arif Öztan, en önemli görevlerinin “ulusal bir veri tabanının” oluşturulması olduğunu söylüyor. Öztan, “61 tane sektör var TOBB bünyesinde , biz de 62. sektör olduk. Artık bir kurumsal kimlik edineceğiz. Geri dönüşüm sektörü olarak bizim ilk yapmamız gereken iş TOBB önderliğinde sağlıklı bir veri tabanı oluşturarak ekonomik büyüklüğümüzü ortaya çıkarmak. Buna göre sektör nasıl desteklenmeli, büyüme için neler yapılmalı kararı verilmeli.” diyor.

Dünya Ticareti Karbona Göre Yeniden Şekilleniyor

Türkiye’de geri dönüşüme dair sağlıklı verilerin olmadığını belirten Öztan şunları söylüyor: “Artık dünya ticareti bile karbon ayak izimize göre şekilleniyor. Tekstilde birçok küresel marka ürünlerinde minimum yüzde 35 geri dönüşüm şartı arıyor. Bizim ülke olarak tekstilde geri dönüşüm oranını artırmamız şart. Ama tekstildeki geri dönüşümün ne olduğuna dair geri dönüşüm sektörünün bile fikri yok.”

Geri dönüşüm sektöründe çok sayıda insanın istihdam edildiğini anlatan Arif Öztan, “Büyük bir istihdam var ama bilinmiyor. Biz, 4 milyon kişi çalışıyor diyoruz, kayıtlara bakıyorsun 800-900 bin kişi. Peki bu geri kalanlar nerede? Büyük bir çoğunluğu kayıtsız çalışan. Sadece çalışanlar değil, sektöre dair her alanda kayıtlar net bir şekilde ortaya konmalı. Şimdi düşün, bu pet şişeleri gömmek bir dert, yakmak bir dert, oysa ekonomik değer bu… Şimdi yol kenarlarından bile pet toplayanlar var. Biz yıllardır bunu anlatıyoruz ve bunu anlatmaktan bıktık. Sen bir teşvik ver, neye göre vereceksin teşviki istihdama göre vereceksin. Ama herkes kaçak köçek, elde doğru düzgün veri yok, bu nasıl olacak? O nedenle bizim önce sağlıklı bir şekilde veri tabanı oluşturmamız gerek.

Her şey kayıtsız olduğu için, nakliye faturaları ile çalışılıyor, o nedenle hem devlet vergi kaybediyor, hem de sistem düzenlenemiyor.” diyor.

Çözümü Olan Herkesi Bekleriz

Atık ve Geri Dönüşüm Sanayi Meclisi olarak fikri ve bilgi birikimi olan herkesin desteğini beklediklerini belirten Öztan, “Meclis kurduk, peki sonra ne olacak neler değişecek? Toplandık ve alt komite oluşturduk ve 16 tane isim belirledik. Ama biz fikri, bilgisi, bilgi birikimi olan ve emek vermek isteyen herkesi davet ediyoruz. Sadece şikayet değil çözüm önerileri de geliştirecek kişileri bekliyoruz. Sorunlar anlatılınca çözülmüyor, öneri de getirmek gerekir.” çağrısında bulundu.

Giysi Geri Dönüşümü Neden Yapılmıyor?

Türkiye’de tekstil geri dönüşümü genelde fabrika artıklarından, sektör diliyle telef ve makas artığından yapılıyor. Kullandığımız kıyafetlerin ise genelde geri dönüşümü yapılamıyor. Peki neden? Arif Öztan mevzuatın kullanılmış tekstil ürününden geri dönüşümü engellediğini söylüyor. Ama Avrupa’da bu hak Kızıl Haç’a verilmiş. Kızıl Haç Bulgaristan ve diğer bazı ülkelerde bunu kırpıntı haline getirerek dünyaya satıyor. TOBB çatısı altında bu gelişmeleri de anlatacaklarını ve bürokrasiyi bu konuda bilgilendireceklerini ifade eden Arif Öztan, “1 kilo pamuk elde etmek için 10 ton suya ihtiyaç var. Su toprağın azotunu yıkar, faydalı mineralleri yok eder ve kuraklaştırır. Biz geri dönüştürerek tarlasız pamuk üretiyoruz. Bizim sloganımız “tarlasız pamuk”, koyunsuz yün, petrolsüz elyaf…” diyor.

1 Milyar Dolar Çöpe Gitmiyor

Türkiye’de 1 yılda çöpe atılacak 710.000 ton ürün 673.000 ton elyafa dönüştürülerek 1 milyar dolar ekonomiye kazandırılıyor.

 

Yazının Kaynağına Buradan Ulaşabilirsiniz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler