Sosyal Medya

Döviz

TL neden güçlendi ve kalıcı olabilir mi?

Dün ABD’de açıklanan TÜFE enflasyonun %5’e çıkması piyasalarda yıl içi zirve olma fikrini güçlendirdi ve Fed’in de mevcut para politikasında acil…

TL neden güçlendi ve kalıcı olabilir mi?

Dün ABD’de açıklanan TÜFE enflasyonun %5’e çıkması piyasalarda yıl içi zirve olma fikrini güçlendirdi ve Fed’in de mevcut para politikasında acil bir değişiklik yapmayacağı düşüncesiyle ABD 10 yıllık tahvil faizi 1,43’e gerileyerek 3 Mart sonrası en düşük seviyeye indi. ABD Dolar Endeksi tarafında ise 90,0 seviyesi altı hareket henüz kalıcı değil, ancak risk iştahının kuvvetlenmesiyle dolar küresel piyasalarda geriliyor.

Gelişen ülke paralarının yükseliş yaşadığı bu hafta kazançlara TL öncülük ediyor. Geçen hafta dolar karşısında 8,80’e gerileyerek tarihi düşük seviyeyi gören TL, bu hafta dip seviyeden %4 yükseldi ve USD/TRY kuru 8,28’in altını görerek son bir ayın en düşük seviyesini test etti. EUR/TRY de bugün 10,0845’e gerileyerek 17 Mayıs sonraki kazançlarını geri verdi.

Bugün dolar karşısında en çok TL yükseliş yaşarken TL’yi sırasıyla ruble, ringit, rupi ve baht izliyor. Büyük para birimlerinde ise bugün dolar karşısında karışık seyir var. Japon yeni, İsviçre frankı ve sterlin gerilerken Avustralya doları hafif yükselişte. EUR/USD dün gün içindeki yükselişinin ardından günü düşüşle kapattı ve bugün de 1,2150’ye geriledi.

Gelecek hafta yapılacak FOMC toplantısında komitenin enflasyon hakkındaki görüşleri, istihdamdaki son durumu nasıl değerlendireceği ve varlık alımlarını ne kadar daha koruyacağı takip edilecek.

Yurt içinde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın görüşmesi en önemli gelişme olarak izlenecek. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, son açıklamasında S-400 konusunda makul ve mantıklı çözümler her zaman mümkün ifadelerini kullandı.

Son saat itibarıyla dolar kuru 8,37 seviyesinden euro kuru da 10,18 seviyesinden işlem görüyor.

Paraanaliz: TL’deki değer kazancının hem ABD para politikası dinamikleri açısından, hem Türkiye’deki enflasyon-faiz indirimi tartışmaları açısından kalıcı olması zor. Biden’la Erdoğan arasındaki toplantıdan Akar’ın ima ettiği S-400 anlaşması çıkması zor.  Dolayısıyla TL’nin yeniden değer kaybetmeye başlaması daha olası. İyi hafta sonları. 

Investing

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler