Sosyal Medya

Döviz

TL durulmuyor, Kavcıoğlu’nun açıklamaları işe yaramıyor, daha sıkı karantina gündeme geliyor

Türk lirasındaki değer kaybı ve yüksek oynaklık bu gün de devam ediyor. Ağbal’ın görevden alınma şoku devam ederken, çöken güvenilirlik…

TL durulmuyor, Kavcıoğlu’nun açıklamaları işe yaramıyor, daha sıkı karantina gündeme geliyor

Türk lirasındaki değer kaybı ve yüksek oynaklık bu gün de devam ediyor. Ağbal’ın görevden alınma şoku devam ederken, çöken güvenilirlik Dolar Endeksi’nin küresel hareketiyle de birleşerek TL’de zayıflığa neden olmakta.

USD/TRY kuru Cuma günü kapanıştr 8,14’ten kapanırken kur geçen hafta %10 yükseliş göstermişti. Seans içinde en düşük 8,0170’i gören kur, son saatte yönünü yukarı çevirdi ve 8,1750’ye çıktı. EUR/TRY de 9,62’ye yükseldi.

Yeni merkez bankası başkanı Kavcıoğlu’nıun Bloomberg’e verdiği röportajda söyledikler son iki buçuk yılda para politikası yönetiminde yaşananlar veri iken inandırıcı bulunmuyor. Kavcıoğlu enflasyon hedefine bağlı olduklarını, kendi başkanlığında kararları kurumsal bir para politikası anlayışıyla enflasyondaki düşüşün kalıcılığını sağlayacak şekilde almaya devam edeceklerini, bu çerçevede şu ana kadar atılmış olan politika adımlarının etkilerini de gözlemleyeceklerini söylemişti. Kavcıoğlu, “Nisan veya sonrasındaki aylarda PPK kararıyla ilgili hemen faiz indirilecek şeklinde önyargılı bir yaklaşımı doğru bulmuyorum.” diye de vurgulamıştı.

Piyasalar ise Ağbal’ın faiz artışı adımları nedeniyle görevden alınması nedeniyle, Kavcıoğlu’nun söylemine göre pozisyon almıyor.  Kavcıoğlu Nisan ayında faiz indirimi yapmasa bile, ilerleyen aylarda faizleri düşürmek için göreve getirildiği konusunda yatırımcılar neredeyse hem fikir. Aynı dönem zaten enflasyonuın yğüksek kalmaya devam ettiği ve son TL devalüasyonunun da enflasyonu beslediği bir süreç olacak.

Gözler Kabine’de- yeni karantina önlemleri yolda

Merkel’in pandemi ile ilgili açıklamalrında yeni mutasyonun daha ölümcül olmasına dikkat çekerek Almanya genelinde daha sıkı önlemler istemesi dikkatleri Türkiye üzerine yönlendirmekte.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında bugün toplanacak olan kabinenin gündemini son dönemde artan koronavirüs vaka sayıları ve yeni önlemler, ekonomideki gelişmeler ile Suriye ve terörle mücadele oluşturuyor.

Toplantı 15.00’te başlayacak ve son günlerde günlük vaka sayılarının 30,000’in üzerine çıkması ana konulardan olacak.  “Aşılamaya rağmen son normalleşmeye yönelik kararlardan sonra vaka sayıları maalesef fazla artış gösteriyor. Bazı kararlar alınmak zorunda kalınabilir.” diyen bir yetkili toplantı sonrası için dikkatleri olası yeni önlemlere çevirmiş durumda.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler