Sosyal Medya

Ekonomi

TEPAV Perakende Güven Endeksi yükseldi

TEPAV Perakende Güven Endeksi(TEPE), Haziran 2021’de bir önceki aya göre 0,5 puan, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 2,2…

TEPAV Perakende Güven Endeksi yükseldi

TEPAV Perakende Güven Endeksi(TEPE), Haziran 2021’de bir önceki aya göre 0,5 puan, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 2,2 puanlık sınırlı artışla -18,8 puan değerini aldı.

TEPAV Perakende Güven Endeksi(TEPE), Haziran 2021’de bir önceki aya göre 0,5 puan, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 2,2 puanlık sınırlı artışla -18,8 puan değerini aldı.

TEPAV’dan yapılan açıklamaya göre, TEPE’nin geçen yıla kıyasla artışında geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu göstergesindeki kısmi iyileşme ile mevcut stok düzeyinin normalin altında olduğuna yönelik değerlendirmelerin artması olumlu katkı yaptı. “Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektörü Haziran ayında perakende güveni en fazla artan sektör oldu. Bölgeler bazında incelendiğinde ise Haziran ayı perakende güveninde en fazla artış Orta Anadolu Bölgesi’nde görüldü. Perakende güveninde Türkiye, AB-27 ve Euro Bölgesi ile kıyaslandığında en düşük artış görülen ülke oldu. Haziran ayında salgının kontrolüne yönelik kapanma önlemlerinin devam etmesi perakende güvenini olumsuz etkiledi.

TEPE değeri, Haziran 2021’de -18,8 puan değerini alarak geçen yılın aynı dönemine göre 2,2 puan, geçen aya göre 0,5 puan arttı. TEPE değerinin yıllık artışında geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu göstergesindeki 7,6 puanlık iyileşme etkili oldu. Diğer taraftan, mevcut stok düzeyinin normalin altında olduğu yönündeki 1,6 puanlık değişim endekse olumlu yansıdı.

Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri Haziran 2021’de -12,5 puan oldu. Buna göre önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentileri, bir önceki aya göre 1,8 puan, bir önceki yılın aynı ayına göre 2,8 puan azaldı.

Haziran 2021’de TEPE anketi katılımcılarının yüzde 29,3’ü önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, yüzde 38,1’i işlerinde kötüleşme beklediğini belirtti. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 32,6 oldu.

İşlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumuna yönelik değerlendirmeler, Haziran 2021’de -50,1 puan değerini alarak Mayıs 2021’e göre 10,6 puan gerilerken, Haziran 2020’ye göre 5,4 puan arttı.

Haziran 2021’de TEPE anketi katılımcılarının yüzde 13’ü geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken, işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 63,1 olarak belirlendi. Geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 23,9 oldu.

Perakende güvenine alt sektörler itibarıyla bakıldığında, Haziran 2021’de, geçen yılın aynı dönemine göre “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” ve “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” sektörlerinde artış gerçekleşirken, “motorlu taşıtlar” ve “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektörlerinde azalış oldu.

TEPE anketine soru bazında bakıldığında, Haziran 2021’de, “geçtiğimiz üç ayda işlerin gelişimi”, “mevcut stok düzeyi” ve “işlerin geçen yıla göre durumu” dışındaki tüm değerlendirme ve beklentiler Haziran 2020’ye kıyasla olumsuz yönde değişti. Bir önceki aya kıyasla bakıldığında ise “mevcut stok düzeyi” değerlendirmeleri iyileşirken “önümüzdeki 3 ayda satış fiyatı beklentisi” arttı ve diğer değerlendirme ile beklentiler kötüleşti.

AB-27 Perakende Güven Endeksi, Haziran 2021’de 5,3 puan değerini alarak Şubat 2018’den sonra en yüksek pozitif değerine ulaştı. AB-27’de perakende güveni bir önceki aya göre 3,8 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 23,7 puan arttı ve sene başından beri gözlenen iyileşme eğilimini korudu. TEPE’de ise düşük seviyeler korunurken AB-27 ve Euro Bölgesi’nden olumsuz yönde ayrıştı.

Türkiye’nin Perakende Güven Endeksi AB-27 ve Euro Bölgesi ülkeleri ile karşılaştırıldığında, Haziran ayında geçen yıla göre en fazla artış gösteren ülkeler Avusturya, Estonya ve İspanya olurken, bölge ortalamaları AB-27’de 23,7 puana, Euro Bölgesi’nde ise 23,9 puana ulaştı, Türkiye de endeks değeri en az artan ülke oldu. Bir önceki aya göre gelişmeler değerlendirildiğinde, en yüksek artış Hırvatistan ve Avusturya’da yaşandı; bölge ortalamaları ise Euro Bölgesi’nde 4,0 puan, AB-27’de ise 3,8 puan oldu. Türkiye’nin AB-27 ve Euro Bölgesi’ne kıyasla olumsuz ayrıştığı görüldü. Salgının önlenmesine yönelik kapanma önlemlerinin Haziran ayında da devam etmesi TEPE’nin artışını sınırladı.

TEPAV ve Konya Ticaret Odası (KTO) iş birliğinde hazırlanan Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE), Haziran 2021’de geçen yılın aynı dönemine göre 4,1 puan artış, bir önceki aya göre ise 3,8 puan azalışla -3,7 puan değerini aldı. KOPE, Haziran ayında Türkiye genelinden daha iyi, AB-27’den ise daha kötü performans sergiledi.

 

 

 

Kaynak: foreks.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler