Sosyal Medya

Ekonomi

TCMB’nin politika tercihi büyük bir türbülansa dönüştü: PPK toplantısı 14:00’da

TCMB’nin bugün TSİ14:00 (KKTC 13:00) düzenleyeceği olağan Para Politikası Kurulu kararı gündemin bir numaralı maddesi olurken, Türk Lirasındaki erime tüm…

TCMB’nin politika tercihi büyük bir türbülansa dönüştü: PPK toplantısı 14:00’da

TCMB’nin bugün TSİ14:00 (KKTC 13:00) düzenleyeceği olağan Para Politikası Kurulu kararı gündemin bir numaralı maddesi olurken, Türk Lirasındaki erime tüm sürati ile devam ediyor. TCMB’nin bugün de faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi zihinlerde büyük bir yer kaplarken, arka planda ise Fatih Erkoç’un “Çıldırmaya az kaldı doktorum nerde” şarkısının sözlerini duyar gibiyiz.

Bültenimizi bir nebze de olsun neşelendirmeye çalışıyorum keza gerçekten her geçen gün kendi paramızın koşar adım daha da değersizleştiğini yazmak kolay bir meziyet değil!

Daha geçen hafta, USDTRY kuru 9,70 seviyelerinde bir süreliğine de olsun yatay bir seyir izlemeye ve göreceli sakinlemeye başlamışken, acaba TCMB bu aykı toplantıyı pas geçerek biraz da olsun kur cephesindeki ateşi alır mı sorusunu bültenimize taşımıştık.

Dün ise, TL’deki değer kaybı korunurken, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın piyasalar tarafından kabul görmeyen ve genel ekonomi teamüllerine ters olan “Faiz sebeptir enflasyon neticedir. Faiz belasını bu milletin sırtından kaldıracağız. Milletimizi faize kesinlikle ezdirmeyeceğiz” yönünde açıklaması, geminin bilinmeyen sularda savrulmasının hızlandırdı. Haftanın ilk günü 9,95 seviyesinde olan USDTRY kurunun, dün gün içinde 10,70 seviyesine dayandığını gördük.

Böylelikle, TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun, Eylül başında çekirdek enflasyondaki iyileşmeye dayandırarak vermiş olduğu faiz indirim sinyali ardından USDTRY kurundaki yükseliş (son 11 haftada) %33 oldu. Artık seviye konuşmanın da pek bir anlamı kalmadı.

Döviz piyasasından likiditenin iyice kuruması, arz talep dengesinde yaşanan bozulma, daha da yükselecek korkusu ile öne çekilen alımlar, spekülatif pozisyonlanma ve en önemlisi satıcıların isteksiz tarafta geçmesi, dengeleri alt üst ederek bu satırları yazdığımız sabah erken saatlerde USDTRY kurunun 11 seviyesinin kıyısına kadar geldiğini üzülerek görüyoruz.

TCMB’nin uyguladığı para politikasına yönelik güven erozyonu ve beraberinde yeni oyuncu olarak sahaya sürülen ‘değersiz kur ve cari fazla’ üzerine kurulu reel negatif getirili TL, yatırımcıların süratle TL’den uzaklaşmasına neden oluyor. Aklımıza hemen reel efektif kur endeksi geliyor. Kabaca 10 yıl önce 125 seviyelerine kadar yükselmiş olan endeks, Kasım ayıda, Ekim’de açıklanan 60 seviyesinin de altına geleceğini düşünüyoruz. Bu ne mi demek? Türk Lirası reel anlamda ciddi oranda değer kaybı yaşıyor.

Bugün sonuçlanacak olağan Kasım ayı Para Politikası Kurulu toplantısına yönelik piyasa anketleri 100 baz puan faiz indirimine işaret ederken, 200 baz puan indirim ihtimalini de dünkü açıklamalar ardından göz ardı etmemek gerekiyor. Zayıf bir ihtimal olsa da, TCMB’nin bugün faiz oranlarını değiştirmemesi durumunda ise, TL üzerinde var olan köpüğün bir nebze de olsun dağılabileceğini düşünüyoruz. Karar ardından yayımlanacak politika metnini ise (nasıl bir gerekçe ile yazılacağını) büyük bir merakla takip edeceğiz!

Türk Lirasında yaşanan büyük çaplı piyasa türbülansı nedeniyle bizim de konsantrasyonumuz yurtdışından yurtiçine iyice dönmüş oldu. Bu sabah Brent cinsi petrolün varil fiyatının psikolojik 80 dolar seviyesinin altına gerilediğini görüyoruz. Reuters haberine göre, Biden yönetimi, Çin, Hindistan ve Japonya dahil olmak üzere dünyanın en büyük petrol tüketen ülkelerinden bazılarından, küresel enerji fiyatlarını düşürmek için koordineli bir çaba içinde ham petrol stoklarını serbest bırakmayı düşünmelerini istedi. ABD’nin koordineli bir şekilde stratejik petrol rezervlerini kullanma çağrısı yapması ve bunun hayat bulması, petrol piyasasında kritik sonuçlar doğurabileceğini düşünüyoruz. Teknik bir bakış açısıyla, ilk etapta aşağıda 75-76 dolar seviyelerine kadar bir geri çekilme beklentimiz dahilindedir. Hatırlanacağı üzere, haftalar önce petrol uzun pozisyonumuzdan 86 dolar seviyesinden çıkmıştık.

Bu sabah dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvillerin düne göre bir tık da olsa geride başlamaları nedeniyle, EUR ve GBP gibi önde gelen para birimleri yukarı yönlü kıpırdadı. İngiltere Merkez Bankası’nın son toplantısında faiz artıramaması ardından 1,3350 seviyesine kadar gerileyen GBPUSD paritesi (son 11 ayın en düşük seviyesi), bu hafta, teknik formasyonun da yardımı ile toparlanma sinyalleri sergiliyor. Sterlin cephesinde, uzun pozisyon almak için siperde bekliyoruz (1,33 seviyesini zarar kes olarak kabul edeceğiz).

Küresel mali piyasaların görünümü bu sabah itibariyle tatsız. ABD borsaları dün geceyi düşüşle tamamlarken, bu sabah Asya’da kırmızıda: Kore ve Japonya borsaları %1 civarında kayıpla işlem görüyor. Enflasyon kaygıları güvenli liman devlet tahvillerine alım getirirken, ABD’de hortlayan ve son 31 yılın zirvesine ulaşan manşet enflasyon sonrası hızlanan altın ve gümüş, son günlerde, bir sonraki hamle için enerji biriktirdiklerini düşünüyoruz. Aşağıda gümüşte 24,80 ; altında ise 1,861 dolar seviyelerini önemsiyoruz. Yukarı yönlü olası harekette ise sırası ile 26,40 ve 1,916 seviyeleri gündeme gelecektir.

FED Başkanı Jerome Powell’ın dört yıllık görev süresi şubat ayında dolacak. ABD Başkanı Biden’ın ise Powell’ı tekrar atayıp atamayacağı konusunda bugünlerde karar vereceğini okuyoruz. Hazine Bakanı Yellen’ın Powell’a desteğinin tam olduğunu görsek de, kulislerde FED Yönetim Kurulu Üyesi Brainard ismi dolaşıyor!

 

 

 

iktisatbannk.com

BAKMADAN GEÇME

  • Trump, Netanyahu ile Bağlarını Kesti: Ortadoğu’da İsrail Olmadan Adım Atacak

    Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump’ın Netanyahu’yu manipülasyonla suçladığı ve Ortadoğu stratejisini İsrail hükümetinden bağımsız yürüteceği bildirildi. 📌 Haber Metni: İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ABD eski Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldı. Nedeni ise Netanyahu’nun Trump’ı yönlendirmeye çalıştığına dair oluşan güçlü şüpheler. Habere göre Trump’ın yakın çevresi, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e Trump’ın artık Netanyahu ile Ortadoğu politikalarında koordinasyon kurmayacağını bildirdi. Dermer’e aktarılan mesajda, Trump’ın en çok nefret ettiği şeyin “manipüle edilmek” olduğu vurgulandı. Bir İsrailli yetkili, Dermer’in Cumhuriyetçi çevrelerde alışılmış “kibirli” tutumunun bu gerginliği gidermeye yetmediğini belirtti. Bu gelişme, Israel Hayom gazetesinin Trump’ın Netanyahu’dan “hayal kırıklığına uğradığını” ve artık Ortadoğu’daki adımlarını İsrail’in onayını beklemeden atacağını yazmasının hemen ardından geldi. Trump, 20 Ocak 2025’te başkanlık görevine yeniden başladığından bu yana Netanyahu hükümetine geniş çaplı ve koşulsuz destek vermişti. Bu destek, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürütülen ve birçok çevre tarafından “soykırım” olarak tanımlanan askeri operasyonlara rağmen sürdü. Ancak Israel Hayom’un isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, iki liderin kişisel ilişkilerinin giderek soğuduğu ve karşılıklı hayal kırıklığının arttığı ifade edildi. Trump’a yakın iki üst düzey ismin kapalı kapılar ardında, Trump’ın artık İsrail’i beklemeyeceğini ve Ortadoğu gündemini kendi başına ilerleteceğini söylediği aktarıldı. Trump’ın hangi somut adımları atacağı belirtilmemekle birlikte, Tel Aviv’in Trump’ın İsrail’i dışarıda bırakarak hareket ettiğinden şikayet ettiği bildirildi. Bu duruma örnek olarak, Washington yönetiminin Yemen’deki Husilerle imzaladığı ateşkes anlaşması gösterildi. Anlaşma İsrail’e haber verilmeden sonuçlandırıldı ve Tel Aviv tamamen devre dışı bırakıldı. Bu son gelişmeler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda yeni soru işaretleri doğururken, Trump’ın Ortadoğu politikasında İsrail’siz bir dönem başlattığı yorumlarına yol açtı. Kaynak: İsrail Ordu Radyosu, Israel Hayom, Arap basını Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected] 🔑 Anahtar Kelimeler: Donald Trump, Binyamin Netanyahu, Trump Netanyahu krizi, ABD İsrail ilişkileri, Ortadoğu politikası, Trump İsrail bağları, Israel Hayom, Gazze savaşı, Trump Husi ateşkesi, Trump dış politikası 2025, Ron Dermer, ABD diplomasisi 🧠 Meta Açıklama: Donald Trump, Netanyahu ile bağlarını kopardı. Trump, İsrail Başbakanı'nı manipülasyonla suçlarken, Ortadoğu'da yeni adımlarını İsrail ile koordinasyon kurmadan atmaya hazırlanıyor. Devamında istersen bu haber için görsel önerisi de sunabilirim WS37. Hazır mısın?

  • Çin’in Yeni Teşvik Paketi Piyasaları Etkilemedi: Gözler ABD ile Ticaret Görüşmelerinde

    Çin hükümeti, ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik paketi açıklasa da, piyasalar bu adımlara sınırlı tepki verdi. Yatırımcıların odağı ABD ile yürütülen kritik ticaret görüşmelerine çevrildi.

  • Bakan Uraloğlu Açıkladı: Türkiye’nin Sosyal Medya Şampiyonu Belli Oldu

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanımıyla ilgili dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. We Are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporunu değerlendiren Bakan Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanıcı sayısının 77,3 milyona ulaştığını, sosyal medya kullanıcılarının sayısının ise son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona yükseldiğini açıkladı.

  • Yazılı basına telif koruması gelebilir

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, Google’ın algoritma değişiklikleri ve bunların Türkiye’deki medya kuruluşları üzerindeki etkilerini görüşmek üzere toplandı. Yayman, "“Haberin telif konusu haline getirilmesini ve kullanıma bağlı olarak medya kuruluşlarına ücret ödenmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon düşerse, alım gücü artar mı?

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, veriler meselesine değinmedi...

  • Selçuk Bayraktar’dan sonra bu kez Güler Sabancı’dan uyarı geldi!

    Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve BAYKAR Yönetim Kurulu Selçuk Bayraktar'ın yüzünü ve sesini kullanan yapay zeka dolandırıcıları bu defa da Güler Sabancı'nın kişisel bilgilerini kullandı...

  • Türkiye’nin dev çay firması satılıyor!

    Türkiye'nin en büyük çay üreticilerinden Of Çay, 6 yıl aranın ardından yeniden satılıyor. Şirketi 2019 yılında satın alan Jacobs kahvelerinin sahibi ABD merkezli Jde Peet’s, Türkiye'deki çay operasyonlarını elden çıkaracağını açıkladı...

  • Hububat ihracatı ilk dört ayda 4,2 milyar dolar oldu

    Buğday unu, makarna, bitkisel yağlar, bisküvi ile şekerli ve kakaolu ürünler başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat,…

  • Turkcell, BOTAŞ Fiber Altyapı İhalesini Kazandı! 15 Yıllık Stratejik Anlaşma…

    Türkiye’nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell’den, Türkiye’nin sabit internet bağlantısı için dev adım…

  • Bitcoin 6 haneli kulüpte! Ticaret umudu kriptoyu uçurdu

    ABD-Çin görüşmeleri piyasalara moral verdi. Uzun süredir beklenen ABD-Çin ticaret görüşmeleri nihayet masada. Taraflardan gelen olumlu mesajlar, yatırımcıların güvenini tazeledi.

  • Kerevitaş’ın sürdürülebilir ve karlı büyümesi 2025’in ilk çeyreğinde de devam etti

    Türkiye’de dondurulmuş gıda ve margarin pazarının lideri Kerevitaş’ın 2025’in ilk üç ayındaki konsolide cirosu 6,9 milyar TL olarak gerçekleşti...

  • VakıfBank’tan 2025 Yılına Güçlü Başlangıç…

    Türkiye ekonomisinin istikrarlı büyümesine liderlik eden VakıfBank, 2025 yılının ilk çeyreğini güçlü bir performansla tamamladı...

  • Mevduatta getiri patlaması! Bankada parası olanlar dikkat: Yüzde 60’ı geçti

    Faiz maratonu başladı. Bankalar yarışta. Merkez Bankası'nın faiz artışı sonrası bankalar, vadeli mevduat faizlerini %50’nin üzerine taşıdı. Bazı kurumlar, hoş geldin faizi ile yüzde 52’yi gördü.

Benzer Haberler