Sosyal Medya

Ekonomi

TCMB: Üretici fiyatları kaynaklı baskı arttı; faiz indirimi hayal

Merkez Bankası, mart enflasyonuna ilişkin değerlendirme notunda manşet TÜFE enflasyonunun yükselişinde enerji, hizmet ve temel malların arka planda olduğunu ve…

TCMB: Üretici fiyatları kaynaklı baskı arttı; faiz indirimi hayal

Merkez Bankası, mart enflasyonuna ilişkin değerlendirme notunda manşet TÜFE enflasyonunun yükselişinde enerji, hizmet ve temel malların arka planda olduğunu ve gıda grubunda ise enflasyonun gerilediğini kaydetti.

Merkez bankasının bir sonraki PPK toplantısı 15 Nisan’da.  Faiz indirimi mevcut enflasyon dinamikleri içinde beklenmiyor.  Nisan-Mayıs aylarında özellikle manşet TÜFE enflasyonun daha da yükseleceği beklentisi faiz artışı baskısı taratacak olsa da, bankanın yeniden değişen kadrosunun faiz artışı yapması gerçekçi bir beklenti değil.

Küresel emtia fiyatlarındaki yükseliş, TL’nin seyri ve arz sıkıntısı nedenleriyle üretici fiyatlarının güçlü artış kaydettiğine dikkat  çeken TCMB, tüketici fiyatları üzerinde üretici fiyatları kaynaklı baskının güçlendiğini ifade etti.

Gıda enflasyonunun taze meyve ve sebze fiyatları öncülüğünde bir önceki aya kıyasla yavaşladığını not eden TCMB, işlenmiş gıda enflasyonundaki güçlü artış eğiliminin bir miktar hız kesmekle birlikte devam ettiğini vurguladı.

Uluslararası petrol fiyatlarındaki artış eğilimine rağmen eşel mobil uygulaması sayesinde iç fiyatlara yansımayan petrol fiyatı artışının enflasyonu sınırlamaya devam ettiğini belirten Banka, bu doğrultuda, enerji fiyatları yatay bir seyir izlese de grup yıllık enflasyonunun baz etkisiyle belirgin şekilde yükseldiğini söylemekte.

Kontrollü normalleşme süreci ile hizmet enflasyonunda bazı alt kalemler üzerindeki yukarı yönlü hareketlere ve özel iletişim vergisindeki artışın gecikmeli yansımalarına bağlı artışlara da dikkat çekmekte.

Temel mal enflasyonu tarafında dayanıklı tüketim malları dışındaki sektörlerdeki gelişmelerle yukarı yönlü seyrin korunduğunu yazıyor.

Banka”Üretici fiyatları başta petrol ve endüstriyel metaller olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarındaki yükseliş, Türk lirasında yakın dönemdeki görünüm ve bazı ürünlerde süregelen arz sıkıntılarının etkisiyle güçlü bir artış kaydederek yükseliş eğilimini sürdürmüştür. Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonları artarken, eğilimleri bir miktar gerilese de yüksek seviyesini korumuştur” diyor.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler