Sosyal Medya

Ekonomi

TCMB: Konut Fiyat Endeksi yıllık yüzde 29 arttı; soğuma belirtileri izlenmekte

TCMB’nin yayınladığı Konut Fiyat Endeksi (KFE) mayısta bir önceki aya göre %3,9 oranında, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal…

TCMB: Konut Fiyat Endeksi yıllık yüzde 29 arttı; soğuma belirtileri izlenmekte

TCMB’nin yayınladığı Konut Fiyat Endeksi (KFE) mayısta bir önceki aya göre %3,9 oranında, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak %29,1, reel olarak ise %10,7 oranında artı. Fiyat artış hızı Kasım ayından bu yana ilk kez %30’un altında kaldı. Nisandaki %32,4’lük zirveden geri dönüşmüş ve fiyat artışlarında gerileme başlamış oldu. Konut sektöründe soğumanın başlangıcı denebilir.

Pandemi döneminde devlet teşvikli ucuz krediler, faizin ve TL’nin baskı altına alınması konut talebini artırmıştı.  Mart ayında yapılan son faiz artışı ardından talep tarafında belirgin yavaşlama is mayısta başladı. Kredi koşullarının zorlaşması, TCMB’nin zorunlu karşılık adımı ve vadelerin azalmasının etkileri önümüzdeki aylarda da izlenecek.

TCMB’nin verilerine göre yıllık bazda en çok artış İzmir’de oldu. Pandemi koşulları İzmir’e göçü hızlandırmış durumda.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, Mayıs ayında bir önceki aya göre, sırasıyla %2,8, %4,3 ve %3,6 oranlarında artış gözlendi. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla %27,0, %26,4 ve %29,7 oranlarında artış gösterdi.

Mayısta Türkiye genelinde yeni konutlar fiyat endeksi yıllık %32,3 arttı. İstanbul’da yeni konut fiyatları %25,5 olurken, Ankara’da %35,2 ve İzmir’de %25,8 olarak gerçekleşti. Yeni olmayan konut fiyatlarında ise Türkiye genelinde %28’lik artış kaydedildi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler