Sosyal Medya

Ekonomi

YENİLEME: TCMB enflasyon raporunda beklenti yukarı çekildi faiz indirimi beklentisi arttı

TCMB Enflasyon Raporu bilgilendirme toplantısı TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun sunumuyla bu sabah sanal ortamda gerçekleşti. Sene sonu TÜFE enflasyonu beklentisine…

YENİLEME: TCMB enflasyon raporunda beklenti yukarı çekildi faiz indirimi beklentisi arttı

TCMB Enflasyon Raporu bilgilendirme toplantısı TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun sunumuyla bu sabah sanal ortamda gerçekleşti.

Sene sonu TÜFE enflasyonu beklentisine beklenen güncelleme de geldi. Merkez Bankası, ocak ayındaki yılın ilk enflasyon raporunda yüzde 9,4 olarak açıkladığı enflasyon tahminini yüzde 12,2’ye çekti.  Yüzde 7 olan 2022 sonu enflasyon tahmini ise yüzde 7,5’e yükseltti. 2023 tahmini ise yüzde 5 olarak korudu.

2021 sonu enflasyon güncellemesi olan %12,2 dahi fazla iyimser görünüyor.  Piyasa beklentisi %13 üzerinde, Nisan ayında %17’yi geçmesi beklenen TÜFE enflasyonun sene sonunda %15’in altına olması kolay görünmüyor. Yeni Başkan sıkı para politikasını devam edeceğine vurgu yapsa da, vurgusu reel faizin cari ve beklenen enflasyona göre pozitifte korunacağının ötesinde değil.   Politika faizi %19 ve bankanın sene sonu enflasyon beklentisi %12,2 iken bankanın kademeli faiz indirimi gerçekleştireceği neredeyse net.  Enflasyondaki düşüşün yavaş ve yılın ikinci yarısında baz etkisi sayesinde sınırlı miktarda olacağı hesaba katılınca, 6 Mayıs’taki toplantıda PPK’dan bir faiz indirimi gelmeyeceği net.  Haziran’dan ötesine faiz indirimleri için ise bahisler açılacaktır.  Keza Kavcıoğlu Nisan da enflasyonun senelik zirve yapıp düşmeye başlayacağını söyledi. BU erken bir beklenti gibi görünüyor.  mayıs ve Haziran enflasyonu da mevsimsel gıda fiyatlarındaki rahatlık ötesinde fazla gevşemeyecek.  Kısaca, Ağustos’tan önce faiz indirmesi de çok kolay görünmüyor.  

2021 yıl sonu enflasyon tahminini 2.8 puanlık güncellemeyle yüzde 12,2’ye yükseltme nedeni olarak Kavcıoğlu “Bir önceki rapor dönemine göre TL cinsinden ithalat fiyatlarına bağlı güncelleme 1.8 puan, gıdadaki yüksek seyir 0,4 puan yukarı itti. Yönetilen yönlendirilen fiyatlar büyük ölçüde haberleşme hizmetleri ÖİV artışı ve tütündeki vergi ayarlaması yansımalarıyla enflasyon tahmini 0,1 puan yukarı çekti. Ayrıca toplam talep koşullarının öngörülenden güçlü seyri çıktı açığında yapılan güncelleme yılsonu tahminine 0.4 puan artırıcı yönde katkıda bulundu. Enflasyon ana eğiliminde gözlenen artış 2021 yıl sonu tahminin 0.1 puan yükseltti” dedi.

2022 tahminlerinde yapılan yüzde 0,5 puanlık güncellemenin nedeni olarak da Başkan geçmişe endeksleme ve ana eğilimi öne sürdü.  Ayrıca 2022 için TL cinsi ithalat fiyatları tahmini 0.3 puan yukarı çekerken gıdadaki güncelleme beklentiyi 0.1 puan yükseltti. Buna karşılık çıktı açığındaki güncelleme tahmini 0.2 puan azaltıcı yönde katkıda bulundu Kavcıoğlu’na göre.

İthalat fiyatları yukarı yönlü güncellendi 

Küresel büyüme nedeniyle emtia fiyatlarında yaşanan artış ithalat fiyat beklentilerinin de yukarı çekilmesine neden oldu.  2021 ortalaması 64.4 dolar, 2022 ortalaması 64.9 dolar olarak varsayıldı.

Gıda enflasyonu varsayımlarını ise döviz kuru gelişmeleri ve uluslararası fiyatlara ilişkin görünümü dikkate alarak 2021 ve 2022 için yukarı yönlü güncellendiğini açıklayan Kavcıoğlu, en belirgin risk unsuru olarak uluslararası fiyatların seyrine işaret etti. Dış talep görünümüne ilişkin varsayımlarda belirgin bir şekilde değişikliğe gidilmedi.

“PPK metinlerindeki değişikliklere bütüncül bir şekilde bakılmalı”

Kavcıoğlu son PPK toplantısının karar metninde ek sıkılaşma ve uzun bir müddet sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğine yönelik ifadelerin çıkarıldığının hatırlatıldığı soruya yanıtı veren Kavcoğlu, değişikliklere bütüncül olarak bakılması gerektiğini söyledi. Kavcıoğlu’nun soruya ilişkin yanıtları şöyle oldu:

“Son karar metnindeki değişikliklere bütüncül bakmak gerekiyor. Karar metnine eklenen kalıcı düşüşe işaret eden ibareler oluşana kadar güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde devam edecek politika faizinin oluşturulması. Bunun altını önemle çekmek istiyorum güçlü önden yüklemeli parasal sıkılaşmaya gittik. İletişimimiz güçlendirdik enflasyon hedeflemesinde doğru olan yapılır böyle bir cümlenin olmamasına çok önem atfedilmesine şaşırıyorum. Kurur eskiden olduğu gibi şeffaf veri odaklı çerçevede almaya devam edecek. İfadeyi değiştirirken bunu özellikle ifade etmek istedim sıkı duruşumuzda değişiklik olmadığını net ifade edeyim. Daha önemlisi tüm paydaşlarımıza net mesaj vermeye çalışıyoruz.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler