Sosyal Medya

Ekonomi

Tatil sonrası 4. zirveye doğru: Kapanma gündeme gelir mi?

Türkiye’de son 24 saatte 14 bin 230 kişinin testi COVID-19 pozitif çıktı, 55 kişi hayatını kaybetti. Harvard Üniversitesi öğretim görevlisi…

Tatil sonrası 4. zirveye doğru: Kapanma gündeme gelir mi?

Türkiye’de son 24 saatte 14 bin 230 kişinin testi COVID-19 pozitif çıktı, 55 kişi hayatını kaybetti.

Harvard Üniversitesi öğretim görevlisi ve Boston College Üniversitesi Biyoloji bölümü mikrobiyoloji uzmanı Doç. Dr. Emrah Altındiş, Türkiye’nin Covid-19’da 4. zirvenin yükselişi içinde olduğunu söyledi.

Twitter hesabından bayram öncesinde paylaşımda bulunan Altındiş, Türkiye’de dördüncü bir zirve yaşanma olasılığı yüksek diyerek uyarıda bulunmuştu. “4. zirvenin yükselişi içindeyiz” diyen Altındiş, bayram sonrası yükselişin sebeplerini “1 Temmuz’da kısıtlamaların kaldırılması, dokuz güne uzanan tatil ve on binlerce insanın seyahat etmesi, düşük aşılama oranları ve Delta varyantı” olarak sıraladı.

Altındiş’in açıklamaları, Eylül-Ekim aylarında yeniden bir kısmi kapatmanın zorunlu hale gelebileceğini düşündürüyor.

Önümüzdeki günler kritik, vakalar çok artacak” diye yazan Altındiş’in açıklamaları şu şekildeydi:

Aslında bir deja-vu. Zira 1 Haziran 2020’de kısıtlamaların kaldırılması sonrasında ağustosta pek çok ilde (Ankara vb) yoğun bakımların dolduğunu görmüştük. Bayram dolayısıyla milyonların rehavetle, aşısız veya tek aşılı olarak kapalı mekanlarda buluşmaları bulaşın çok artmasına yol açıyor.

Türkiye’de halen iki doz aşısını tamamlayanların oranı nüfusun yüzde 25’i. Tek doz aşının koruması oldukça düşük (Pfizer için yüzde 30 civarında), kimi illerde aşılamalar çok çok düşük. Bu şartlarda ağustos Covid-19 açısından zor bir ay olacak.

Bayram tatilindeki bulaş sebebiyle Delta varyantının ülkede dominant hale geldiğini belirten Altındiş, bunun yanında iki doz Pfizer-BioNTech aşısının varyanta karşı yüzde 87 etkili olduğunu söyledi.

Tatil haftası içinde ‘on binlerce insanın enfekte olduğunu ve şu anda başkalarını enfekte ettiğini’ belirten Altındiş, “Semptomlar bulaştan altı gün sonra başlayacak, dolayısıyla vakalarda asıl artışı pazartesiden itibaren sağlık çalışanları gözlemleyecek. Devlet sayıları yine manipüle edecektir” dedi.

“AKTİF VAKA SAYISI 100 BİNİ GEÇTİ”

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise Twitter’dan yaptığı açıklamalarda, aktif vaka sayısına dikkat çekerek, salgına mücadele çerçevesinde önerilerde bulundu.

“Toplam vaka ve ölüm sayısı artık günlük verilmediği için aktif vaka sayısını hesaplayamıyoruz. Ancak sanıyorum yeniden 100 bini geçti” diyen Mehmet Ceyhan, “Yani saptayamadıklarımızla birlikte aramızda virus pozitif bir milyondan fazla kişi dolaşıyor ve çok bulaştırıcılar” ifadelerini kullandı.

Ceyhan’ın açıklamaları şöyle:

– Bir yandan aşı olmalıyız, diğer taraftan devlet bazı kısıtlamalar uygulamalı ve halk maske ve mesafe kurallarına sıkı sıkıya uymalı.

– Rusya’dan gelen turistler için daha sıkı önlemler alınmalı. Yoksa vaka artışını durdurmak mümkün olmayacak.

BIONTECH AŞISININ DELTA VARYANTINA KARŞI ETKİNLİĞİ

Ceyhan, Twitter hesabından yaptığı başka bir paylaşımda da BioNTech aşısının delta varyantına karşı etkinliğiyle ilgili şunları belirtti:

– 2 gün önceki NEJM. Ingiltere’de 19.000 vakada

– Tek doz Bion/Pfiz aşısı belirti veren hastalığa karşı % 30,

– 2 doz sonrası ise % 88 koruyor (alfaya karşı % 93.5).

– Bu oran 2 doz Astra/Zeneca aşısı için % 67 bulunmuş.

EK DOZ AŞI ÇALIŞMASININ SONUCUNU PAYLAŞTI

Yaptıkları çalışmanın sonucunu paylaşan Prof. Dr. Ceyhan, “Belirtisiz çocuklarda nötralizan antikorlar daha hızlı düşüyor. Yetişkinlerde de benzer sonuçlar var. Her PCR pozitif kişide 3 ay beklemek doğru değil. Belirtisizlerde 1 ay, hafif vakalarda 2 ay, ağır vakalarda 3 ay sonra ek doz aşının yapılmalı” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler