Sosyal Medya

Ekonomi

Tarımsal üretim maliyeti son iki yılın zirvesinde

Tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin maliyetlerindeki değişimi gösteren Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Ocak ayında yaklaşık iki yılın en yüksek seviyesine…

Tarımsal üretim maliyeti son iki yılın zirvesinde

Tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin maliyetlerindeki değişimi gösteren Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Ocak ayında yaklaşık iki yılın en yüksek seviyesine çıktı. Başta gübre olmak üzere tarımda kullanılan bir çok hammaddenin ithal edilmesi, döviz kurundaki yükseliş, mazot ve elektri fiyatlarındaki artış çiftçinin tarımsal üretim maliyetlerini yukarı çekiyor. Hal böyle olunca da çiftçinin üretim-satış döngüsünde cebine kalan üretime devam etmesini tehdit eder noktaya kadar azalırken, tüketiciye yansıyan gıda fiyatları da yükseklemeye devam ediyor.

TÜİK’in aylık olarak açıkladığı veriye göre; Tarım-GFE, Ocak ayında bir önceki aya göre %1,96, bir önceki yılın Aralık ayına göre %1,96, bir önceki yılın aynı ayına göre %18,52 ve on iki aylık ortalamalara göre %10,67 artış gösterdi.

 Tarım-GFE yıllık değişim oranı (%), Ocak 2021

Ana gruplar itibariyle bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi %1,68, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi %3,70 artış gösterdi. Bir önceki yılın aynı ayına göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi %18,02, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi %21,62 artış gösterdi.

Yıllık en fazla artış gösteren diğer alt gruplar ise %29,98 ile çiftlik binaları (ikamet amaçlı olmayanlar) ve %28,89 ile gübre ve toprak geliştiriciler oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren alt gruplar ise sırasıyla %0,68 ile tohum ve dikim materyali, %4,23 ile veteriner harcamaları ve %5,58 ile enerji ve yağlar oldu.

Alt gruplar itibariyle, bir önceki aya göre en fazla artış gösteren diğer alt gruplar ise %5,12 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve %3,68 ile bina bakım masrafları oldu. Buna karşılık, aylık en az artış gösteren alt gruplar, sırasıyla %0,07 ile tohum ve dikim materyali ve %1,12 ile tarımsal ilaçlar oldu. Bir önceki aya göre azalış gösteren tek alt grup ise %1,78 ile makine bakım masrafları oldu.

Alt gruplara göre Tarım-GFE yıllık değişim oranı (%), Ocak 2021 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler