Sosyal Medya

Ekonomi

Sürpriz değil: Tüketici Güveni Nisan’da Çöktü

Tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Nisan ayında bir önceki aya göre %7,5 gibi önemli…

Sürpriz değil: Tüketici Güveni Nisan’da Çöktü

Tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Nisan ayında bir önceki aya göre %7,5 gibi önemli bir hızda geriledi. Mart ayında 86,7 olan endeks, Nisan ayında 80,2 oldu.

Nisan ayında yükselen enflasyon, merkez bankası ekseninde gelişen olaylar, 128 milyar dolar konusu ve tabi TL’de yaşanan değer kaybı ile oluşan yeni ekonomik şok tüketici güveni üzerinde deprem yaratmış durumda.  Aşağıdaki tablodan okunan Mart ayındaki iyimserlik yerini tamamen endişeye bırakırken, kontrolden çıkan COVID-19 salgının da bozulan güvende etkisi var.

Mevcut ekonomi ve pandemi yönetim şeklinin değişmeyeceğini hesaba katarsak, baz etkisi sayesinde güçlü gelecek 2Ç21 büyüme rakamlarının ardından yılın ikinci yarısında büyüme çok daha sorunlu görünüyor.  TL’nin değer kaybı beklentilerinin devam ettiğini de hesaba katınca, Haziran ötesinde beklenen faiz indirimlerinin TL üzerinden endişeleri beslemesinden öteye ekonomide faydası pek olacak gibi değil. Tüketici Güven Endeksi’ndeki seyrin yerini yeniden anlamlı bir toparlanmaya bırakması en azından kısa vadede Mayıs ayında mümkün görünmüyor.

Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Nisan 2021

Geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi Mart ayında 67,3 iken, Nisan ayında %4,9 oranında azalarak 64,0 oldu.

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi Mart ayında 87,9 iken, Nisan ayında %7,9 oranında azalarak 81,0 oldu.

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi Mart ayında 94,1 iken, Nisan ayında %11,9 oranında azalarak 82,9 oldu.

Geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi Mart ayında 97,4 iken, Nisan ayında %4,7 oranında azalarak 92,8 oldu.

Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, alt endeksleri ve değişim oranları

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler