Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Stephen Roach: “Çin’deki gelişmeler soğuk savaşın ilk aşamaları”

Ekonomist Stephen Roach, Pekin’in ABD’de listelenmiş Çin hisse senetlerine yönelik baskısının küresel piyasalarda önemli etkileri olacağı konusunda uyardı. Asya piyasası…

Stephen Roach: “Çin’deki gelişmeler soğuk savaşın ilk aşamaları”

Ekonomist Stephen Roach, Pekin’in ABD’de listelenmiş Çin hisse senetlerine yönelik baskısının küresel piyasalarda önemli etkileri olacağı konusunda uyardı.

Asya piyasası için dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olarak kabul edilen Roach, son dönemdeki gelişmelerin soğuk savaşın ilk aşamaları olduğuna inanıyor. Deneyimli ekonomiste göre, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki gerilimler 1970’lerin başından beri görülmeyen seviyelere çıkabilir.

Morgan Stanley’nin eski Asya başkanı olan Roach Cuma günü CNBC’nin “Trading Nation” programına katılarak “Çin söz konusu olduğunda doğuştan bir iyimserim. Ancak bu eylemleri gerçekten oldukça rahatsız edici buluyorum. Çin, girişimci odaklı yeni ekonomisinin ve iş modellerinin peşinden gidiyor. ABD şirketleri doğrudan Çin ile ticaret yapmasa bile, dokundukları neredeyse her şey küresel tedarik zincirlerinden geçiyor. Dolayısıyla, ABD-Çin ilişkisinde bir soğukluk, ABD şirketleri ve ABD şirketlerine yatırım yapan yatırımcılar için önemli etkilere sahiptir. Ne yaparsanız yapın, Çin bağlantısından kaçamazsınız.” yorumunu yaptı.

CNBC’den Jim Cramer ise yatırımcılara benzer bir uyarıda bulunuyor. Düzenleme tehdidi nedeniyle ABD borsalarında işlem gören Çin hisse senetlerine yatırım yapmanın çok riskli olduğuna inanıyor.

Cuma günü, Pekin’deki kanun düzenleyicileri Çin eğitim stokları TAL Education ve New Oriental Education and Technology’yi hedef alarak hisseleri düşürdü. Aynı durum, haftanın başlarında Çin’in önde gelen araç çağırma şirketi Didi’de de yaşanmıştı.

Yale kıdemli üyesi olan Roach, aylardır tartışmalı zeminde alarm çanlarını çalıyordu. Nisan ayında “Trading Nation”da ABD-Çin ilişkilerinin erozyona uğradığı ve iki ülkenin soğuk savaşın eşiğinde olduğu konusunda uyarmıştı.

Roach, “Son yaşanan olaylar, birkaç yıldır Çin’i bu kadar heyecanlandıran şeyin özüne ulaşmaya yönelik eylemler. Bu konuda çok endişeleniyorum” yorumunu yaptı.

 

Kaynak: cnbc.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler