Sosyal Medya

Ekonomi

Sektörel Güncel Gelişmeler: Turizm

Salgının olumsuz etkisiyle beraber turizm gelirlerinde 2020 yılının ilk çeyreğinden bu yana gözlenen düşüş sürüyor. 2021’in ilk çeyreğinde turizm gelirleri…

Sektörel Güncel Gelişmeler: Turizm

Salgının olumsuz etkisiyle beraber turizm gelirlerinde 2020 yılının ilk çeyreğinden bu yana gözlenen düşüş sürüyor. 2021’in ilk çeyreğinde turizm gelirleri yıllık bazda %40,2 azalarak 2,5 milyar USD oldu. Nisan 2020’de salgının sektör üzerindeki olumsuz etkilerinin belirginleşmesiyle yıllık bazda %99,3 azalan yabancı ziyaretçi sayısı Nisan 2021’de düşük bazın etkisiyle %3.162,2 artarak 791 bin kişi seviyesinde gerçekleşti. Yabancı ziyaretçi sayısı Ocak-Nisan 2021 döneminde ise yıllık bazda %35,6 gerileyerek yaklaşık 2,7 milyon kişi oldu.

22 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Karar ile, kısa çalışma ödeneği uygulaması Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını kapsayacak şekilde uzatıldı. Ayrıca, 1 Haziran itibarıyla yürürlüğe giren Karar uyarınca konaklama tesislerindeki geceleme hizmetlerinde %1’e indirilen KDV oranının 30 Haziran 2021’e kadar geçerli olacağı açıklandı. Sektör temsilcileri söz konusu uygulamaların sürelerinin uzatılmasının turizm sektörünü olumlu etkileyeceğini belirtti.

Yurt içinde özellikle Mart-Nisan aylarında hızlı artan vaka sayıları nedeniyle Almanya, ABD ve İngiltere’nin Türkiye’yi yüksek riskli ülkeler arasına alıp vatandaşlarına seyahat uyarısı yapmasının ardından, Rusya da Türkiye’ye uçuşları geçici süreyle sınırlandırma kararı aldı. Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin, Rusya’dan uçuşların askıya alınması kararının doğrudan ve dolaylı etkileriyle sektöre maliyetinin 1,5 milyar USD’yi bulabileceğini belirtti. Diğer taraftan, 29 Nisan-17 Mayıs döneminde Türkiye genelinde uygulanan tam kapanma kısıtlamalarının vaka sayısında düşüş sağlamasının ve turizm sektörü çalışanlarının aşılanmasının ilerleyen aylarda turizm sektörünü olumlu etkileyebileceği düşünülüyor. 2021 yılında 20 milyon ziyaretçi sayısına ulaşılmasını beklediklerini ifade eden TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizmde hareketlenmenin zaman alacağını ve sezonun ertelenen taleplerin de etkisiyle Kasım aylarının sonuna kadar uzayacağını belirtti.

Dünya Turizm Örgütü tarafından 31 Mart’ta yayımlanan raporda, seyahat kısıtlamalarının büyük ölçüde kaldırılması ve küresel ölçekte aşı uygulamalarının yaygınlaşması sayesinde Temmuz ayı itibarıyla seyahat ve turizm sektöründe toparlanmanın öngörüldüğü iyimser senaryoya göre, 2021’de uluslararası turist sayısında bir önceki yıla göre %66 artış bekleniyor. Sektörde toparlanmanın Eylül ayında başlamasının beklendiği kötümser senaryoya göre ise turist sayısındaki artışın %22 ile sınırlı kalacağı öngörülüyor.

 

 

Kaynak: ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler