Sosyal Medya

Ekonomi

SAMEKS Eylül anketi:  Ekonomi çok yavaş

MUSIAD tarafından derlenen Satınalma Yöneticileri Anketi’nde Eylül ayında  mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre…

SAMEKS Eylül anketi:  Ekonomi çok yavaş

MUSIAD tarafından derlenen Satınalma Yöneticileri Anketi’nde Eylül ayında  mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 2,4 puan artarak 50,3 değerine  yükseldi.

Endekste gözlenen bu artışta sanayi sektörünün önceki aya göre 2,4 puan artarak 53,9 puana yükselmesi etkili oldu. Hizmet sektörü endeksi ise önceki aya göre 1,5 puan artış kaydetmesine karşın 48,7 seviyesinde kalarak referans değerin altındaki seyrini sürdürdü.

 

ISO-Markit PMI Endeksi sadece imalat sanayinin nabzını tutarken, SMEKS hizmetler sektörünü de dahil ettiği için daha sağlıklı bilgi veriyor. Zaten Eylül ayında ISO-Markit ve SAMEKS sanayi alt-endeksinin yönü aynı, hızı ise oldukça benzer. Sanayide ihracat ve kış stoklamasına bağlı aktivite oldukça güçlü. Fakat, şirketler  artık ek istihdam yapmıyor. Hizmetler barometresi ise 50 değerinin altında, yani bu çok geniş sektör daralmaya devam ediyor.  Anketi düzenleyenlere göre,  “Eylül ayı ile birlikte nihayete eren yılın üçüncü çeyreğinde SAMEKS Bileşik Endeksi, 50,3 puan ortalamasında kalarak 51,2’lik önceki çeyrek ortalamasının gerisinde kalmıştır”. Bir başka değişle, ekonomik faaliyet genişlemiş, fakat ivme kaybı kaydetmiş.

 

SAMEKS Anketi’nin detayları aşağıda

 

Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, 2021 yılı Eylül ayında, bir önceki aya göre 2,4 puan artarak 53,9 seviyesine yükselmiştir.

Önceki aya göre 7,0 puan ivme kaybetmiş olmasına karşın 52,1 puanla artış eğilimini sürdüren yeni siparişler, Eylül ayında sanayi sektöründe gözlenen hızlanmada belirleyici olmuştur.

Ağustos ayında sert bir düşüş yaşayan girdi alımları ise, baz etkisiyle bu dönemde 32,5 puan birden artarak 64,9 seviyesine yükselmiş ve oldukça olumlu bir görünüm arz etmiştir.

Böylece sektöre ilişkin üretim de canlanmış ve önceki aya göre 5,5 puan artış kaydeden söz konusu alt endeks, 5 ay aradan sonra yeniden 50 referans değerinin üzerinde yer almıştır.

Eylül ayında sanayi sektörünün nihai mal stoku 12,5 puanlık gözle görünür bir azalışla 36,3 seviyesine gerilerken, tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi ise 0,3 puanlık yavaşlamaya karşın 57,9 puanla pozitif görünümünü sürdürmüştür.

Ağustos ayına kıyasla 11,2 puan artarak 45,3 seviyesine yükselen istihdam alt endeksi ise, bu toparlanmaya karşın sektördeki istihdam kaybının sürdüğüne işaret etmiştir.

Bu gelişmeler neticesinde önceki aya göre 2,4 puan artışla son 8 ayın yüksek seviyesine olan 53,9 puana yükselen Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, yeniden 50 referans değerinin üzerinde gerçekleşerek sektör genelinde toparlanma sinyali vermiştir.

 

Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi, 2021 yılı Eylül ayında, bir önceki aya göre 1,5 puan artarak 48,7 seviyesine yükselmiştir.

61,8 puanla son 6 ayın en düşük seviyesine gerilemesine karşın güçlü görünümünü de sürdüren girdi alımları, bu dönemde hizmet sektöründeki ivme kaybını sınırlandırmıştır.

Önceki aya göre 3,6 puan artış kaydetmesine karşın 41,9 seviyesinde gerçekleşen iş hacmi alt endeksi, hizmet sektörü genelindeki durgunluğun Eylül ayında da sürdüğüne işaret etmiştir.

Bu dönemde baz etkisiyle 20,8 puan birden artarak 46,6 seviyesine yükselen nihai mal stoku alt endeksi önceki aya göre ciddi bir toparlanma arz ederken, 6,8 puan azalarak 43,6 seviyesine gerileyen tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi ise bu dönemde firmaların mal ve hizmet tedarikinde sorunlar yaşadığını göstermektedir.

Önceki aya göre 3,2 puan azalmasına karşın 53,9 seviyesinde gerçekleşen istihdam alt endeksi ise hizmet sektörüne ilişkin emek talebinin artış kaydetmeye devam ettiğine işaret etmektedir.

Böylece Eylül ayında önceki aya göre 1,5 puan artarak 48,7 seviyesine yükselen Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi, referans değerin altındaki seyrini sürdürmüş ve bu döneme ilişkin olumsuz bir görünüm arz etmiştir.

 

Perakendecilerden hükümete çağrı: Haneler de şirketler gibi desteklenmeli

 

Çin’in enerji krizi dünya geneline enflasyon ihraç edebilir

 

İstanbul enflasyonu üç yılın zirvesinde!

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler