Sosyal Medya

Ekonomi

Reel Kesim Güven Endeksi, Sektörel Güven Endeksleri ve Kapasite Kullanımı: Mayıs’ta zayıflık

Tam kapanma, bayram tatili ve genel ekonomik gidişattaki durum mayıs ayında ekonomik aktivitenin zayıflamasına neden oldu. Merkez Bankası’nın açıkladığı “Reel…

Reel Kesim Güven Endeksi, Sektörel Güven Endeksleri ve Kapasite Kullanımı: Mayıs’ta zayıflık

Tam kapanma, bayram tatili ve genel ekonomik gidişattaki durum mayıs ayında ekonomik aktivitenin zayıflamasına neden oldu.

Merkez Bankası’nın açıkladığı “Reel Kesim Güven Endeksi” mayıs ayında bir önceki aya göre 0,7 puan düşerek 110,3’e geriledi.

Mevsimsellikten arındırılmış seri de (RKGE-MA) bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak 107,1 seviyesinde açıklandı.

Endeks detaylarında gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ve genel gidişata ilişkin değerlendirmeler endeksi yukarı taşırken, sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi ve mevcut mamul mal stokuna ilişkin beklentiler endeksi aşağıya doğru baskıladı.

Hizmet ve perakende zayıflarken inşaatta güven yükseldi

TÜİK’in açıkladığı seride, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi mayıs ayında nisan ayına göre: Hizmet sektöründe %1,1 ve perakende ticaret sektöründe %2,1 azalırken, inşaat sektöründe %3,0 arttı.

Hizmet sektörü güven endeksi nisan ayındaki 103,3 seviyesinden mayıs ayında %1,1  gerileyip 102,2 olurken, alt kalemler içinde son üç aylık dönemde iş durumu endeksi önceki aya göre %6,3 azalarak 96,7 oldu. Son üç aylık dönemde hizmetlere olan talep alt endeksi %2,2 azalarak 100,9 olurken, gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi alt endeksi ise %5,2 artarak 109’a ulaştı.

Perakende ticaret sektörü güven endeksi mayıs ayında %2,1 oranında azalarak 100,9 oldu. Alt sekterler arasında son üç aylık dönemde iş hacmi satışlar endeksi %13,6 azalarak 101’e düştü.  Mevcut mal stok seviyesi alt endeksi %3,5 artarak 90,8 oldu. Gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi alt endeksi ise %5,9 artarak 110,9’a yükseldi.

İnşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 77,3 iken, mayıs ayında %3,0 oranında artarak 79,6 oldu.  İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi %0,5 azalarak 74,5’e düştü. Gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi ise %6,3 artarak 84,7’e yükseldi. İnşaat sektöründe mayıs ayında girişimlerin %46,8’i faaliyetleri kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını, %53,2’si ise faaliyetlerini kısıtlayan en az bir temel faktör bulunduğunu belirtti.

KKO mayısta geriledi

Merkez Bankası verilerine göre imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), mayıs ayında bir önceki aya göre 0,6 puan azalarak %75,3’e geriledi. Mevsimsel etkilerden  arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 1  puan azalarak %75,2 seviyesinde gerçekleşti.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler